Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Es consolida la pacificació del trànsit a la carretera de Collblanc entre la travessera de les Corts i el carrer de la Riera Blanca (nova finestra)
10/02/2023 9:30:00
Urbanisme

Es consolida la pacificació del trànsit a la carretera de Collblanc entre la travessera de les Corts i el carrer de la Riera Blanca

L’objectiu és millorar la mobilitat a peu i en bicicleta, amb l’ampliació de les voreres i la implantació d’un carril bici segregat

La pacificació del trànsit a la carretera de Collblanc es consolida amb el projecte de remodelació del tram entre la travessera de les Corts i el carrer de la Riera Blanca, actuació amb un cost de 965.331 euros cofinançada amb els fons europeus Next Generation. Les obres començaran dilluns i tenen un termini d’execució previst de vuit mesos, amb trajectes alternatius de les línies de bus que hi circulen.

La remodelació potenciarà la intervenció duta a terme l’estiu de 2021, que va servir per limitar la circulació en aquest tram només a transport públic, serveis, veïns i bicicletes, amb l’objectiu d’assolir una mobilitat més sostenible, reduir les emissions contaminants i contribuir a fer de L’Hospitalet una ciutat més amable.

L’actuació d’ara contribuirà a fomentar la mobilitat a peu i en bicicleta, amb l’ampliació de les voreres i la modificació de la configuració de la calçada per integrar-hi un carril bici segregat, tot millorant l’accés al transport col·lectiu i l’espai públic de la zona.

Concretament, per millorar l’accessibilitat i la mobilitat a peu s’amplien les voreres amb paviment —que ja es van eixamplar amb pintura a la calçada durant les obres de 2021— i passen a tenir una amplada d’entre 5,3 i 6,5 metres.

També, es pavimenta la calçada de forma que reforci la prioritat dels vianants, amb un esquema de plataforma única a la banda muntanya i l’eliminació de l’actual zona de càrrega i descàrrega.

La calçada es configura amb una via 30 d’ús compartit per a la circulació en sentit Barcelona de vehicles autoritzats, mobilitat personal i bicicletes; un carril bici segregat en sentit Esplugues, i una franja a la banda mar on se situen la zona d’intercanvi modal de transport públic (parades de bus), els contenidors de residus, l’àrea de càrrega i descàrrega de mercaderies, i l’aparcament de bicicletes.

La remodelació de la carretera de Collblanc al tram entre la travessera de les Corts i el carrer de la Riera Blanca també inclou, entre altres actuacions, la renovació de l’enllumenat públic, l’eliminació del cablejat elèctric aeri, la instal·lació de nou mobiliari urbà, la substitució dels embornals i l’adaptació de la senyalització horitzontal, vertical i semafòrica.


Eix de la carretera de Collblanc

La pacificació del trànsit a la carretera de Collblanc es va iniciar l’estiu de 2021 amb la implantació del carril bus-bici a tota la via —dins del projecte metropolità Bicivia 4 que connecta L’Hospitalet amb Barcelona i Esplugues— i l’actuació d’urbanisme tàctic al tram entre la travessera de les Corts i el carrer de la Riera Blanca, amb restriccions a la circulació privada en aquesta zona i l’obertura d’un carril de trànsit alternatiu en sentit Barcelona a la travessera de les Corts.

Les modificacions en la distribució i usos dels carrils de circulació a l’eix de la carretera de Collblanc és un projecte metropolità que ha comportat una actuació global als municipis d’Esplugues, L'Hospitalet i Barcelona. El projecte ha permès pacificar el vial modificant el concepte de la carretera de Collblanc, de tal manera que ha passat de  ser una carretera nacional (antiga N-340) amb un volum important de trànsit a convertir-se en un vial integrat a la ciutat, d’accés i connexió dels barris hospitalencs de Pubilla Cases, la Florida i Collblanc.

L’Ajuntament de L’Hospitalet està compromès en el desenvolupament de l’Agenda 2030 local, en el context dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i l’European Green New Deal, per aconseguir la reducció del 55 % d’emissions el 2030 i la neutralitat climàtica el 2050. Això implica fomentar una reducció substancial de l'ús del cotxe dins la ciutat en els propers anys i, per tant, incrementar l’oferta d'alternatives més sostenibles per a la mobilitat, com l'ús del transport públic i la bicicleta.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400