Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
07/05/2021

#LHEsportfemeni: Esport Femení a l’Exposició Super Women. Super Inventors, de Sandra Uve

La Biblioteca Josep Janés de L’Hospitalet  inaugura l’Exposició Super Women. Super Inventors, de Sandra Uve. L’exposició inclou 25 retrats de dones que contra tot pronòstic van aconseguir el seu somni, en principi un invent amb una patent legal, i en el fons, la seva llibertat intel·lectual i física.

Entre els retrats de la mostra hi figura el de Hélène Dutrieu (1877-1961), un exemple excepcional d’esport femení. És coneguda per ser pionera en aviació i per protagonitzar el primer vol femení a Catalunya, i a l’Estat espanyol, l’any 1911. També va destacar com a ciclista de risc i pilot de vehicles de risc, va ser conductora d’ambulàncies i directora d’un hospital militar.

L’Exposició es pot visitar de forma gratuïta del 7 al 28 de maig, en l'horari d'obertura de la biblioteca: de dilluns a divendres de 15.30 a 20.30h i els dissabtes de 10 a 13.30h.

Hélène Dutrieu (Tournai, Bèlgica, 1877 – París, 1961) és coneguda per ser pionera en aviació i per protagonitzar el primer vol femení a Catalunya, i a l’Estat espanyol, l’any 1911. També va destacar com a ciclista de risc i pilot de vehicles de risc, va ser conductora d’ambulàncies i directora d’un hospital militar.

Dutrieu va deixar l’escola amb tan sols 14 per guanyar-se la vida treballant, i es va iniciar en el món de la competició ciclista, que a finals del segle XIX es començava a obrir tímidament a la participació femenina. Es va convertir en una ciclista professional competint per l’equip Simpson Lever Chain, i va guanyar nombrosos premis com el campionat mundial de velocitat en pista l’any 1897 o el Gran Premi d’Europa l’any 1898, motiu pel qual era coneguda com la “fletxa humana”. Els seus èxits com a ciclista la van portar a ser distingida amb la Creu de Sant Andreu atorgada pel rei Leopold II de Bèlgica.

No va ser fins a l’any 1908 que es va iniciar en el món de l’aviació en volar en l’ultralleuger “Demosielle” dissenyat per l’aeronauta brasiler Alberto Santos Dumont. L’any 1910 va obtenir la llicència de pilot i es va convertir en la primera pilot que va recórrer 167 km en dues hores i mitja, aquest fet va ser reconegut amb el premi de la Copa Femenina de França. L’any 1912, es va convertir en la primera dona a sobrevolar un hidroavió, i al mateix any va ser campiona en una competició d’hidroavions a Suïssa.

Durant la Primera Guerra Mundial, Dutrieu es va convertir en conductora d’ambulàncies i va ser directora d’un hospital de campanya militar. Finalitzada la Guerra, es va consagrar a la promoció de l’esport aeri femení i va ser la vicepresidenta de la secció femenina del Club Aeri de França. Finalment, va morir a Paris als 83 anys.

Més informació sobre l’Exposició
 

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400