Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de L’Hospitalet participa en un projecte europeu per mesurar la qualitat de l’aire amb sensors mòbils col·locats en bicicletes i persones (nova finestra)
18/03/2021 15:15:00
Millora de l'aire

L’Hospitalet participa en un projecte europeu per mesurar la qualitat de l’aire amb sensors mòbils col·locats en bicicletes i persones

Dos inspectors d’espai públic que fan la seva tasca a peu i quatre treballadors municipals més que es desplacen en bici hi col·laboren com a voluntaris

En la prova pilot hi participen també els municipis metropolitans de Sant Cugat del Vallès i Sant Adrià de Besòs

L’Hospitalet és un dels tres municipis metropolitans, juntament amb Sant Cugat del Vallès i Sant Adrià de Besòs, que participen en un projecte europeu —liderat pel CSIC i que té com a socis l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’agència pública Barcelona Regional i la consultora energètica Aiguasol— per mesurar la qualitat de l’aire amb sensors mòbils col·locats en bicicletes i persones que es desplacen a peu.

La prova pilot, en la qual col·labora l’Ajuntament de L’Hospitalet, s’inicia a la ciutat aquest mes de març i forma part del projecte NanoSen-AQM – Interreg Sudoe, destinat a impulsar noves tecnologies en el camp de la qualitat de l’aire i que es desenvolupa simultàniament en diferents regions europees. Avui tècnics de l’AMB ha fet lliurament dels nanosensors als voluntaris que els portaran.

La iniciativa permetrà mesurar la qualitat de l’aire en moviment a través de nanosensors instal·lats en bicicletes i en persones que tenen una rutina d’anar en bici o caminar diàriament. D’aquesta manera, s’obtindran resultats en temps real de la presència al territori dels principals contaminants atmosfèrics, com el diòxid de nitrogen (NO2), l’ozó (O3) i el material particulat (PM10 i PM2,5).

A L’Hospitalet, hi participen sis treballadors voluntaris de l’Àrea Municipal d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat: dos inspectors que fan la seva tasca a peu per la ciutat portaran el sensor al cinturó i quatre treballadors més que es desplacen en bicicleta el duran al manillar del vehicle.

També hi haurà un sensor fix ubicat a l’edifici municipal del carrer del Migdia i un altre a l’estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica situada a l’avinguda del Torrent Gornal (parc dels Ocellets), gràcies a la col·laboració de la Generalitat.

Els nanosensors mòbils s'han lliurat avui i els mesuraments de la qualitat de l’aire es realitzaran fins al dia 12 d’abril. Al centre Gornal Activa s’ha instal·lat un panell informatiu que explica el projecte i permetrà veure les dades recollides.

A més, per avaluar els coneixements respecte de la qualitat de l'aire de la ciutadania es realitzarà una enquesta en línia, a través de l’enllaç www.amb.cat/web/ecologia/sostenibilitat/qualitat-de-laire/enquesta-qa, que es difondrà per les xarxes socials i el web de l’Ajuntament.

Aquesta prova pilot d’àmbit europeu que es posa en marxa en tres municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona permetrà recollir dades més variades que les obtingudes en les estacions fixes de mesurament, ja que els nanosensors estaran en moviment i permetran conèixer la qualitat de l’aire en diferents espais, fet que permetrà planificar i actuar amb mesures concretes en un territori determinat.
 

 

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400