Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Consell de Nois i Noies tanca el curs (nova finestra)
07/06/2023 13:00:00
Educació

El Consell de Nois i Noies tanca el curs

El Teatre Joventut ha acollit aquest matí la sessió plenària de tancament de curs amb la participació dels 150 consellers i conselleres de primària i secundària

El Consell de Nois i Noies de primària i secundària de L’Hospitalet 2022-2023 ha presentat avui les conclusions del treball que ha fet al llarg del curs en una sessió plenària que s’ha fet al Teatre Joventut. L’acte ha comptat amb l’alcaldessa en funcions, Núria Marín; el regidor d’Educació, Innovació i Cultura en funcions, David Quirós, i la regidora delegada d’Educació en funcions, Imán Aisa. A l’acte hi han assistit també les direccions dels centres, el professorat i familiars dels nois i de les noies.

Aquest curs, bona part de la feina dels nois i de les noies s’ha centrat en els refugis climàtics i l’ús de l’espai públic des d’una perspectiva de gènere, dues línies de treball en el marc dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS).

El Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet dona veu als infants i adolescents de la ciutat i propicia la seva intervenció a partir del desenvolupament de projectes concrets, tot creant xarxa amb els serveis i equipaments municipals, així com altres entitats i iniciatives ciutadanes. El Consell d’aquest curs l’han integrat 90 estudiants de primària i 60 de secundària.

A començament de curs, els nois i les noies van rebre diferents encàrrecs que han treballat durant el curs, en un exercici de participació projectiva que  permet materialitzar els resultats de la seva feina en la millora de la ciutat.

Els temes que han treballat aquest curs els consellers i les conselleres de primària han estat:

1. Donar a conèixer les illes verdes de L’Hospitalet als casals de la gent gran de la ciutat. En col·laboració amb l’Àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, els nois i les noies van participar en una sessió de treball, al febrer passat, on van poder traslladar les seves inquietuds, i propostes en relació al projecte de les illes verdes. Com a continuïtat d’aquesta sessió de treball, durant el mes de maig van visitar diferents casals de la gent gran de la ciutat i els han explicat què són els refugis climàtics.
2. Quin espai públic és el que més m’agrada del meu barri? En col·laboració amb l’Àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, han elaborat un informe en el qual han fet propostes de millora.


Pel que fa a l’alumnat de secundària, aquest any han abordat l’ús de l’espai públic des d’una perspectiva de gènere:

1 Grup d’oci i temps lliure. A través de sessions de programes de ràdio, i amb el suport del Centre Municipal de Creació Multimèdia Torre Barrina, han donat veu als nois i a les noies de la ciutat sobre la incidència de l’espai urbà en els rols de gènere i la percepció i l’experiència, d’acord amb la seva perspectiva jove, i en relació a l’oci, posant de relleu l’oci alternatiu.
2 Grup d’urbanisme, espai públic i sostenibilitat. Han treballat amb l’Àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat per elaborar propostes concretes de millora, i que es van abordar en una sessió d’intercanvi d’idees i de propostes.
3 Grup d’educomunicació-desmuntatòpics. Amb la col·laboració de l’Associació El Parlante, han fet un vídeo, que s’ha projectat a l’acte d’avui per contribuir a la construcció d’un pensament crític per part dels nois i de les noies respecte de la incidència de l’espai públic en la reproducció dels estereotips de gènere.
A més, el Gabinet de Comunicació del Consell de Nois i Noies ha enregistrat un petit espai bimensual, el “Consell Informa” al programa Aula L’H explicant l’activitat que fan al llarg del curs. Durant l’acte d’avui s’ha pogut veure un petit resum de la feina feta en els diferfents programes que s’han emés aquest curs.

El Consell de Nois i Noies és un projecte participatiu, que té com a objectiu formar ciutadans i ciutadanes crítics i compromesos. El Consell el constitueixen nois i noies de 10 a 16 anys elegits entre l’alumnat dels diferents centres de primària i secundària de la ciutat i compta amb la implicació dels tutors i de les famílies. La permanència al Consell és com a màxim de dos cursos i cada curs se’n renova una part, aproximadament la meitat dels integrants.

Aquest projecte s’emmarca dins de la Carta de ciutats educadores, en què la ciutat és entesa com a agent i espai educador que es transforma i millora a través de l’educació, i es beneficia de la seva capacitat d’escoltar l’opinió i el punt de vista dels nois i de les noies.

D’altra banda, el Consell de Nois i Noies de L’Hospitalet forma part del Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400