El Pacte local per l’educació de L’Hospitalet ha fet a cinc anys aquest mes. El gener passat, l’Ajuntament va iniciar un procés d’avaluació de les 155 accions que figuren al Pacte. En la realització d’aquest balanç han participat representants del Consell Educatiu de L’Hospitalet i dels 110 signants del Pacte: grups polítics; entitats educatives, socials i veïnals; sindicats; AMPA, i centres educatius.
Precisament, aquest plantejament ampli, transversal i participatiu s’emmarca en el concepte de ciutat educadora, un moviment amb una trajectòria de més de 30 anys i del qual L’Hospitalet forma part des de gairebé el seu inici i que demà celebra el seu dia internacional.
L’avaluació del Pacte ha servit per revisar el document i poder prioritzar les accions que, a causa de la pandèmia, han esdevingut prioritàries per poder garantir la igualtat d’oportunitats entre l’alumnat de la ciutat.
Per dur a terme el procés d’avaluació es van establir set grups que des del gener han fet l’avaluació: Cohesió social i igualtat d’oportunitats; Ciutat educadora; Infraestructures i usos dels espais escolars; Educació infantil; Educació inclusiva; Educació al llarg de la vida, i Formació professional. En total s’han fet unes 20 sessions.
Durant aquests mesos, s'han avaluat al voltant de 100 actuacions, de les 155 actuacions que té el Pacte. Les que resten per avaluar estan relacionades amb competències del Departament d'Educació.
El regidor d’Educació, Innovació i Cultura, David Quirós, destaca que “el Pacte local per l’educació ens ha ajudat a marcar l’agenda educativa del Govern municipal en els darrers dos mandats. Estem compromesos a treballar per complir-lo plenament el 2025, impulsant projectes educatius municipals i motivant la resta d’administracions i agents educatius a assumir les seves competències”.
El Pacte local per l’educació es va signar el 3 de novembre de 2016 amb 155 propostes d’actuació amb el compromís de vetllar per l’execució del conjunt de les accions, amb un horitzó de compliment del 2025. El text recull que l’educació pública és “un servei essencial de la comunitat, destinat a fer que l’educació sigui accessible per a tothom, sense distinció de cap classe, en condicions d’igualtat d’oportunitats, amb la garantia de regularitat i continuïtat, i amb l’adaptació progressiva als canvis socials”.
El Pacte és fruit d’un procés participatiu, en el qual es van debatre prop de 300 esmenes, amb l’objectiu de consensuar acords amb tota la comunitat educativa i els grups polítics per afrontar els reptes del municipi en l’àmbit de l’educació. El Pacte també vol garantir el dret a l’educació de tots els ciutadans i les ciutadanes de L’Hospitalet, a través d’un model de ciutat educadora on la igualtat d’oportunitats, l’èxit educatiu i la convivència siguin prioritaris.
Dia de la Ciutat Educadora
Demà se celebra el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, una data que commemora la proclamació l’any 1990 a Barcelona de la Carta de Ciutats Educadores. Aquest any, doncs, es commemora el 31è aniversari d’aquest document i té com a lema “La ciutat educadora no deixa ningú enrere”.
L’Hospitalet va ser un dels primers municipis que es va adherir a l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), que actualment compta amb més de 500 ciutats adherides, amb el compromís de desenvolupar les potencialitats educadores de la ciutat, com a element de transformació social i de millora de la vida comunitària.
Coincidint amb el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, demà 30 de novembre, a les 17.30 hores a Torre Barrina, es presentarà la publicació Primer principi de la criança positiva: demostrar afecte. Siguis com siguis, t’estimo. En el decurs de l’acte, la regidora adjunta d’Educació, Imán Aisa, llegirà la Declaració del Dia Internacional de la Ciutat Educadora 2021. També hi participarà Maria Dolors Rius, mestra, directora d’escola i exsecretària general del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Es podrà seguir en streaming a través de la pàgina torrebarrina.l-h.cat/
L’any passat, coincidint amb el 30è aniversari de la proclamació de la Carta, es va revisar i actualitzar el text per adaptar els seus plantejaments als nous reptes i necessitats socials. La nova Carta reforça la qüestió de gènere, incideix en la sostenibilitat, conté un principi específic sobre salut i cures, dona més pes a la cultura i incorpora, entre altres qüestions, la bretxa digital i el big data.
Una ciutat educadora implica promoure una educació de qualitat amb una mirada àmplia i de caràcter transversal i innovador que integri tota la comunitat educativa i el seu barri. Tothom educa i tots els espais de la ciutat eduquen: escoles, instituts, centres d'educació en el lleure, entitats socioeducatives, esportives, culturals i veïnals implicades a convertir qualsevol acció en un procés educatiu que transforma i millora la nostra societat.
Al llarg dels anys, L’Hospitalet ha mantingut el seu compromís amb els principis de la Carta de Ciutats Educadores, amb la implicació i la complicitat dels diferents agents educatius i la ciutadania en general. És el cas de l’elaboració del Projecte educatiu de ciutat, que s’inicia el 2008, recollint les necessitats i propostes de projectes que avui en dia són una realitat.
Bona part dels projectes recollits en el Projecte educatiu de ciutat i en el Pacte local per l’educació són ara una realitat: Pla educatiu d’entorn, aprenentatge servei, Consell de Nois i Noies, acompanyament educatiu a les famílies, l’obertura de les escoles fora de l’horari lectiu, Fem Tàndem L’H, l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts, el programa d’auxiliars de conversa en anglès, el programa de mediació escolar i comunitària, projectes i programes culturals i artístics, projectes del Districte Cultural, projectes de l’àmbit esportiu, i el projecte educatiu marc per al primer cicle de l’educació infantil (les escoles bressol municipals), entre d’altres.
Ajuntament de L'Hospitalet