Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Arrenca el nou curs amb 29.323  alumnes de 3 a 16 anys (nova finestra)
13/09/2021

Arrenca el nou curs amb 29.323  alumnes de 3 a 16 anys

Com a principal novetat, destaca la creació de la Unitat d’Escolarització Compartida a la zona de La Florida

Un total de 29.323 alumnes de 3 a 16 anys —segon cicle de formació infantil, primària i educació secundària obligatòria (ESO)— comencen avui el curs 2021-2022 a L’Hospitalet. Pel que fa als ensenyaments no obligatoris, avui també comencen les classes els estudiants de batxillerat i dels cicles formatius de grau mitjà de formació professional i d’arts plàstiques i disseny. A més, s’inicia el curs de preparació per a la incorporació als cicles formatius de grau superior i la resta d’ensenyaments de règim especial, tret de les escoles oficials d’idiomes.

L’alcaldessa de la ciutat, Núria Marín, i el tinent d’alcaldia d’Educació, Innovació i Cultura, David Quirós, han visitat aquest matí l’Escola Frederic Mistral, coincidint amb l’inici del curs escolar 2021-2022.

Pel que fa a inici de l’etapa d’educació infantil P3, avui comencen el curs 1.953 alumnes: 1.174 en centres públics i 779 en centes concertats. Aquest curs hi ha un grup menys de P3 en tres escoles públiques (Pau Vila, Josep Janés i Folch i Torres), i se n’obre un de nou a l’Ernest Lluch.

En total seran 6.207 alumnes de segon cicle d’educació infantil (P3-P5): 3.738 en centres públics, i 2.469 en centres concertats, el que suposarà 274 grups (165 públic i 109 concertat).

Pel que fa a l’educació primària (1r-6è), aquest curs hi ha 13.580 alumnes: 8.043 en centres públics i 5.537 en centres concertats, amb un total de 559 grups a tota la ciutat (333 grups a l’escola pública, i 226 a la concertada). Per aquest curs no hi ha hagut cap variació del nombre de grups.

A L’Hospitalet, avui inicien l’ESO 9.536 alumnes (5.131 als centres públics, i 4.405 als concertats), dels quals 2.306 s’incorporen al primer curs. Del total, 1.213 cursen els estudis en centres públics i 1.093, en centres concertats.

Aquest curs hi ha un grup menys als instituts Eduard Fontserè, Torras i Bages i Santa Eulàlia, i s’incrementa un grup de 1r de l’ESO a l’Institut Bisbe Berenguer, i a l’Institut Escola Pere Lliscart. Així, en el conjunt de la ciutat, respecte al curs passat s’inicia el curs amb un grup menys de 1r. de l’ESO.

L’oferta total d’ESO a la ciutat continua creixent amb els grups dels tres nous instituts escola: el Gornal, que aquest any completa l’ESO amb el nou grup de quart; el Pere Lliscart, que aquest curs incorpora 2 grups de tercer, i el Puig i Gairalt, amb dos  nous grups de segon.

Com a principal novetat, destaca la creació de la Unitat d’Escolarització Compartida a la zona de La Florida, que disposarà de 14 places per a l’alumnat de tota la ciutat. Es tracta d’una unitat que té com a objectiu garantir l’atenció educativa necessària a l’alumnat amb necessitats educatives especials derivades de la inadaptació a l’escola. Ofereix la possibilitat de cursar l’ESO en un grup reduït, amb adaptacions curriculars individualitzades.

Pel que fa a l’etapa del batxillerat, inicien el primer curs un total de 841 alumnes, dels quals 530 aniran a un institut públic, i 311 al privat. Aquestes dades són provisionals i es poden veure incrementades fins als 919 alumnes al llarg d’aquests propers dies, a l’espera del procés de matriculació pendent.

Abans de visitar l’Escola Frederic Mistral, l’alcaldessa ha anat a l’Acadèmia Cultura, que al maig de l’any passat va arribar a un acord amb la Generalitat i la propietat de l’edifici per mantenir l’activitat docent com a centre concertat el curs 2021-2022 i integrar-se a la xarxa d’escoles públiques. Aquest acord, que es va assolir amb la participació de l’Ajuntament, va arribar per evitar el tancament del centre.

Formació professional

Pel que fa als cicles formatius de grau mitjà, no es disposa encara de dades, ja que el termini de matriculació va acabar fa uns dies. L’Ajuntament ha reclamat a la Generalitat que es cobreixi tota la demanda, ja que aquest curs el nombre de sol·licituds va superar en 1.200 el nombre de places ofertes. Davant aquesta situació, el Departament d’Educació va anunciar obrir mig grup més (15 alumnes) a L’Hospitalet, sense haver comunicat, fins al moment, en quin centre s’ubica. L’alcaldessa, Núria Marín, ha dit aquest matí que “aquest mig grup és del tot insuficient. Aquesta situació, que s’ha registrat pràcticament a tot Catalunya, és fruit de la manca de previsió del Departament d’Educació i la solució, evidentment, tampoc passa per incrementar les ràtios actuals”.

Marín ha destacat que “la formació professional és un pilar clau del sistema educatiu que s’ha de dotar dels recursos necessaris per atendre la demanda d’alumnat i per donar resposta al mercat laboral, amb moltes opcions per als estudis d’FP”. En aquest sentit ha destacat la feina que dur a terme l’Ajuntament per connectar els centres d’FP de la ciutat amb les empreses del territori per ampliar la modalitat dual.

Per al proper curs 2021-2022 s’han ofert a la ciutat 57 titulacions de formació professional de 15 famílies professionals, de les quals 50 corresponen a FP inicial (17 titulacions de grau mitjà i 33 de grau superior), i 7, a ensenyaments artístics (2 de grau mitjà i 5 de superior). A la ciutat es podran cursar en modalitat dual 26 cicles formatius, dels quals 7 són cicles formatius de grau mitjà.

Mesures Covid

El nou curs arrenca seguint les mesures de prevenció i higiene que marca el Procicat davant la Covid. En aquests moments, tots els centres educatius públics de la ciutat preparen els seus plans d’actuació, d’acord amb les instruccions del Departament d’Educació, per fixar els protocols i les mesures que s’implantaran en cadascun, tal com ja han fet les escoles bressol municipals. Aquests plans d’actuació han d’estar aprovats pels respectius Consells Escolars, i es publicaran a les webs dels centres.

Centres educatius de L’Hospitalet

L’Hospitalet compta amb 31 centres públics de segon cicle d’educació infantil i primària; 14 instituts públics; 3 instituts escola; 2 instituts públics de formació professional; 25 escoles concertades d’educació infantil, primària i ESO; 2 escoles concertades d’educació postobligatòria, i 2 centres d’educació especial.

L’Ajuntament compta amb un canal de comunicació amb les famílies a través de la xarxa Telegram per oferir informació puntual i actualitzada sobre educació https://t.me/EducacioLH.

Pel que fa als programes que desenvolupa l’Ajuntament als centres educatius de la ciutat (auxiliars de conversa, Tàndem, Aprenentatge i servei...), s’aniran posant en marxa atenent a l’evolució de la situació provocada per la Covid-19 i les mesures de prevenció que dictaminen les autoritats sanitàries.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400