Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Activitats d’estiu per afavorir la inclusió social (nova finestra)
02/07/2021

Activitats d’estiu per afavorir la inclusió social

L’Ajuntament de L’Hospitalet posa en marxa aquest estiu quatre programes de suport educatiu que es desenvoluparan a la ciutat fins al 31 d’agost amb l’objectiu final de promoure la inclusió social i la igualtat d’oportunitats.

Es fan en el marc dels plans d’entorn i del Pla de millora d'oportunitats educatives (PMOE) del Departament d’Educació de la Generalitat, que destina un total de 243.149 euros a aquestes activitats.

El PMOE es desenvolupa en el marc de les mesures adoptades pel Departament d'Educació per pal·liar els efectes de la Covid-19. La finalitat d’aquest pla és lluitar contra les desigualtats educatives d’origen socioeconòmic, centrant l’atenció en els centres educatius amb més complexitat educativa i en la participació dels ens locals. El pla situa el principi d’autonomia dels centres i la dimensió comunitària de l’educació com a estratègia clau per reforçar l'equitat del sistema educatiu.

Aquest curs, el PMOE ha fet una dotació extraordinària de recursos als centres educatius i als ajuntaments amb mesures per impulsar i promoure el treball en xarxa, la coordinació i el lideratge de l’Administració local a través dels plans educatius d'entorn. En total, al curs 2020-2021 ha destinat a L’Hospitalet  650.000 euros per als tallers de reforç educatiu, les activitats d'estiu i el suport al pla d'absentisme escolar de la ciutat.

Les activitats d’estiu les desenvolupen entitats de la ciutat que treballen en l’àmbit de la infància i l’adolescència, amb les quals s’han establert convenis de col·laboració. Totes es fan seguint les mesures de prevenció establertes en cada moment pel PROCICAT.

Espais oberts per un estiu enriquit

Aquesta activitat es realitza amb AE Ítaca, que es desenvoluparà en sis espais de la ciutat, un per cada districte, cada dia de la setmana durant els mesos de juliol i agost.

L’objectiu és oferir una proposta d’activitats extraescolars de qualitat, diversa i equitativa; contribuir a l’èxit educatiu d’infants i joves, i desenvolupar territorialment una perspectiva d’educació a temps complet. A més, es vol potenciar el vessant social dels espais educatius; fomentar la participació activa dels col·lectius d’infants i joves; consolidar el sentiment de pertinença amb el territori; promoure el civisme i la convivència, i oferir espais de socialització a la gent jove que ha patit de forma accentuada les restriccions a causa de la pandèmia.

Les activitats es plantegen a través de dues dinàmiques:

  • un espai dinamitzat, amb propostes amb relació a coneixements, interessos i habilitats en els àmbits de la dansa, la música, les arts plàstiques, els esports minoritaris o la descoberta del territori.
  • un espai d’autoorganització en el qual infants i joves gestionin les activitats amb el suport de taules, tendals, jocs de taula, materials diversos...


Es desenvolupa en sis espais, un per cada districte de la ciutat: l’escola d’educació especial L’Estel-Can Bori (Districte I), Escola Santiago Ramón y Cajal (Districte II), Escola Paco Candel (Districte III), Espai Esportiu Cruyff Court - Jordi Alba (Districte IV), Escola Folch i Torres (Districte V) i Escola La Marina (Districte VI).

Aules d'acollida d'estiu

L’activitat es realitza amb l’entitat Cultura Tretze. Aquesta iniciativa ofereix un espai d’acollida, per als infants i els joves, de 10 a 16 anys, que acaben d’arribar d’altres països i s’han incorporat recentment a l’escola o que ho faran al setembre. D’aquesta manera es promou la inclusió social i la igualtat d'oportunitats a través d'un suport socioeducatiu adaptat a les necessitats individuals.

El primer objectiu és que coneguin la llengua catalana d’una manera lúdica, intercalant amb sessions teòriques, i que puguin conèixer com és el sistema educatiu, la cultura i la societat que els acull. També es treballa el seu arrelament a la ciutat, per tal que coneguin la seva realitat i els seus serveis, drets i deures i que gaudeixin del lleure amb altres infants i joves que es troben en la seva mateixa situació.

D’aquesta manera se’ls ofereix un espai on tenen un referent proper a la seva realitat, que els assessora i ajuda a desenvolupar el coneixement de l’idioma, a fomentar la seva autoestima i autonomia i a acompanyar-los en el seu primer contacte amb la cultura d’acollida.
Aquesta iniciativa dona continuïtat a activitats realitzades altres estius, des de l’any 2006, però que en aquesta ocasió, amb el suport del PMOE, pot atendre més grups. Es farà fins al 30 de juliol, de dilluns a divendres, a l’Institut Jaume Botey.

Prevenció i suport en salut mental en el lleure estival

Totes les activitats d’estiu per a infants i joves que es desenvolupen a la ciutat durant els mesos de juliol i agost compten amb el suport de professionals de la psicologia, amb l’objectiu de fer un seguiment de salut mental, a través de la col·laboració establerta amb la Fundació Orienta.

El programa sorgeix després de constatar els efectes de la pandèmia en la salut mental d’infants i joves. Amb l’objectiu de poder prevenir i detectar situacions que vagin més enllà del malestar emocional, al juny s’ha ofert un curs de prevenció de salut mental a 200 monitors i educadors de lleure de la ciutat.

Els psicòlegs han establert un calendari de trobades amb cadascun dels casals d’estiu i dels espais oberts. En cada cas establiran quines de les opcions d’intervenció activen: consulta amb el monitor responsable, participació en l’activitat, consulta personal amb la família, coordinació en xarxa o derivació del cas.

A més, els monitors i educadors disposaran d’un telèfon de contacte amb un professional per atendre les consultes que puguin sorgir.

Diversitat funcional

Tots els infants i joves amb diversitat funcional que participin en aquestes activitats comptaran amb recursos específics, amb el suport dels Serveis Socials municipals, per tal que hi puguin participar en igualtat amb la resta de companys.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400