Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de L’Hospitalet denuncia la situació d’emergència educacional a les escoles de la ciutat (nova finestra)
27/02/2024 11:00:00
Ple municipal

L’Hospitalet denuncia la situació d’emergència educacional a les escoles de la ciutat

La comunitat educativa demana la construcció de nous centres per fer front a la massificació a les aules

El Ple municipal ha donat suport unànime a la moció que demana atendre la situació d’emergència educacional que es dona a les escoles de L’Hospitalet, presentada pel PSC, ERC+EUiA i LHECP-C a instància de CCOO i que ha comptat amb el vot a favor del PP i de VOX.

Segons el text, des de fa tres cursos la comunitat educativa denuncia la massificació en moltes aules de la ciutat, una situació que s’agreuja curs rere curs. Les aules d’infantil tenen 22 alumnes de mitjana, amb sobreràtios a la major part dels barris, i les aules de primària en tenen 25, per sobre de la mitjana de Catalunya. A l’ESO també hi ha sobreràtios, per sobre de 30 alumnes per aula, a dues zones educatives i als centres concertats de gairebé tota la ciutat. Les aules dels barris del nord de la ciutat, on hi ha més centres d’alta complexitat i més necessitats tenen de serveis públics de qualitat, són les que més pateixen aquesta saturació.

A més de l’augment de ràtios, molts centres educatius s’han vist en la necessitat per donar resposta a la demanda de crear grups nous, en concret 24 de primària i 5 de secundària. Això ha comportat “sacrificar” l’aula d’idiomes, de música, etc., reduint la qualitat de l’educació.

Segons la moció, la solució a aquesta situació requereix mesures estructurals, com ara finançar adequadament l’educació amb l’equivalent al 6% del PIB i la reserva de solars per a la construcció de nous centres que calguin per donar resposta a aquesta demanda creixent i per acabar amb les construccions provisionals existents a la ciutat.

Mentre aquestes no es duen a terme, el text demana al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat que de manera temporal flexibilitzin els criteris mínims que han de complir els solars destinats a la construcció de nous centres educatius a L’Hospitalet i a l’Ajuntament que realitzi les actuacions de planejament urbanístic necessàries per disposar en el futur dels solars amb una superfície que respecti els estàndards mínims de qualitat.

El text també demana a l’executiu català que doti els centres educatius de la ciutat dels recursos necessaris per atendre la situació d’emergència actual i que reprengui amb la màxima urgència les obres de substitució dels centres construïts la dècada dels 70 i inclosos al Pla d’urgència.

En l’àmbit de l’educació, el Ple ha aprovat per unanimitat dues mocions més. La primera, a iniciativa d’ERC-EUiA i LHECP-C, demana que el Govern municipal elabori un pla d’actuacions de millora de l’entorn l’Escola Ausiàs March, que inclogui les obres pendents de millora del pati i la seva naturalització, així com un pla de manteniment i de pintura de l’escola. També demana que es netegi el talús de davant de l’escola, l’entorn de les vies al pas per l’escola així com que es millori la seguretat dels accessos a l’escola. La segona, a iniciativa d’ERC-EUiA, demana al Govern municipal un pla de manteniment i la naturalització del patí mentre no es realitzen les obres de reforma integral de l’Escola Busquets i Punset, inclosa al Pla d’urgència.

En l’apartat d’acords, s’ha aprovat acceptar la subvenció de la Generalitat de Catalunya per import de 406.000 euros, corresponent al Pla educatiu d’entorn, dins el Pla de millora d’oportunitats educatives (PMOE).

La sessió del Ple municipal ha començat amb un minut de silenci en record de les víctimes de l’incendi del passat dijous en dos edificis residencials del barri de Nou Campanar, a València, on van morir 10 persones.

Consens al voltant de recuperar Ràdio L’Hospitalet
 
Ha tingut el suport de tots els grups municipals la moció a proposta d’ERC+EUiA, PP i LHECP-C per recuperar la ràdio municipal, amb un nou model adaptat als nous temps i als nous formats. El PSC ha votat parcialment a favor.

La sessió del Ple municipal de maig del 2023 va aprovar per unanimitat el contracte programa dels mitjans de comunicació municipals de L’Hospitalet durant el període 2022-2025, en el qual es van marcar les línies mestres dels mitjans de comunicació municipals en els propers anys i que ja va recollir la realització de pòdcasts. La moció demana al Consell Consultiu i Assessor que elabori, en un termini màxim de sis mesos, un informe sobre les diferents opcions per a la reobertura de la ràdio municipal, així com les plataformes d'emissió, i els seus costos, i que aquestes conclusions es facin públiques.

En suport d’aquest tema, ha intervingut Juan Carlos Valero en nom de l’entitat Foment de la Informació Crítica (FIC-LH).


Suport a les reivindicacions de les dones el #8M

Tots els grups municipals a excepció de VOX han donat suport al manifest Impliquem-nos per la igualtat!, que les entitats i associacions de dones de la ciutat han elaborat amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Segons la darrera enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) sobre igualtat, el 44% dels homes pensa que la promoció de la igualtat ha anat massa lluny i ara els discrimina. “Davant aquesta percepció, els col·lectius de dones de la ciutat defensen que avançar en igualtat mai no serà anar massa lluny, ni mai n’hi haurà prou. Reivindiquen que la lluita feminista ha de ser la lluita de totes i tots, també la dels homes. I és inclusiva, interseccional, diversa, transversal, antiracista i ecologista. Respecta la llibertat i la diversitat sexual. Lluita per la inserció de les dones migrades, racialitzades i provinents de països amb conflictes”, diu el manifest.

Finalment, el text reivindica la necessitat de seguir invertint en igualtat, per poder enfortir-nos com a societat.

El Ple també ha aprovat la moció a proposta del PP i VOX de condemna dels assassinats de dos guàrdies civils en acte de servei contra el narcotràfic. El text mostra el suport incondicional als familiars de les víctimes i a l’Institut Armat al qual pertanyen, així com a la resta de forces i cossos de seguretat de l’Estat.

Adhesió de la ciutat a l’Agenda digital dels municipis de Catalunya

A l’apartat de mocions individuals, el Ple ha aprovat —a proposta del PSC i amb el vot negatiu de VOX—  l’adhesió de L’Hospitalet a l’Agenda digital dels municipis de Catalunya, que impulsa el Consorci Localret, òrgan que vol acompanyar els ajuntaments en la seva transformació digital.

L’Agenda té com a objectiu articular la transformació digital dels municipis per fer front als reptes de present i futur, per assolir majors cotes de qualitat en els serveis oferts, eficiència en la gestió dels recursos públics i satisfacció de la ciutadania i les empreses en la seva relació amb l’administració. L’Ajuntament està desenvolupant el programa municipal L’Hospitalet 6.0, que vol digitalitzar la ciutat, impulsar la nova economia del municipi i lluitar contra l’escletxa digital.

Celebració d’un Ple monogràfic sobre l’estat de la ciutat

A proposta d’ERC+EUiA han tirat endavant tres mocions: La primera, per unanimitat, per establir la celebració, un cop a l’any i dins del primer semestre natural, d’una sessió extraordinària del Ple destinada a debatre l’estat de la ciutat. Aquest Ple, que serà monogràfic, haurà de ser convocat per l’Alcaldia-Presidència.

La segona, per millorar els procediments de gestió de les subvencions provinents d’altres administracions, així com reforçar els projectes i plans d’ocupació i emancipació juvenil, i d’orientació professional perquè aquests siguin útils per al jovent.

I una tercera, que demana al Govern de la Generalitat que treballi en el marc de la Taula Agrària les mesures de caràcter urgent per compensar els greuges que pateix la pagesia, així com treballar amb la participació de tots els agents, des de la producció d’aliments fins als consumidors i consumidores, per a la presentació d’un text consensuat de bases d’una futura Llei de sobirania alimentària de Catalunya que faciliti la pervivència de la pagesia catalana.

Així mateix, han estat aprovades tres mocions a proposta del PP. La primera, per deixar sense efecte la delegació atorgada a la Comissió delegada del Ple. La segona, per unanimitat, per assegurar l’administració i la recàrrega de les targetes d’alimentació per a famílies vulnerables. En aquest sentit, la regidora de Drets Socials, Laura García Manota, ha  explicat que ja s’ha arribat a un acord amb Creu Roja i que en els pròxims dies es començaran a distribuir les targetes. L’Ajuntament destina més de 5 milions d’euros als diferents dispositius integrats en el Programa de garantia alimentària del municipi. I la tercera, aprovada parcialment, que demana a la Regidoria de Joventut que habiliti espais d’oci juvenils a cada districte.

Finalment, el Ple ha donat suport a la moció presentada per LHECP-C que demana al Govern municipal prendre les mesures necessàries per netejar i dignificar la zona del pàrquing del carrer del Tel·luri, al barri de Sanfeliu, així com realitzar els tràmits necessaris per dur a terme la retirada dels vehicles abandonats i en estat de degradació en aquest espai.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400