L’Ajuntament de L’Hospitalet ha posat en marxa aquest curs el programa Fem comunitat educativa L’H, per millorar el benestar emocional i relacional, adreçat a la comunitat educativa de 71 centres públics i concertats.
La iniciativa compta amb la participació de 27 escoles públiques d’infantil i primària, 16 instituts, 4 instituts escola, 17 centres concertats i un centre d’educació especial. Això suposa que arribarà a prop de 20.000 alumnes de la ciutat de 3 a 18 anys. El programa es fa de manera pilot a les 6 escoles bressol municipals amb accions centrades en les famílies i en les educadores.
Cadascun dels centres compta amb una terapeuta familiar socioeducativa un cop a la setmana. Aquesta professional hi és durant un temps, que va entre les 5 i les 10 hores, en funció de la complexitat del centre i del nombre d’alumnes. El programa es va fer el curs passat com a prova pilot en alguns centres i, davant els bons resultats i la bona valoració per part de la comunitat educativa, s’ha ampliat aquest curs a tots els centres públics i concertats que s’hi han volgut incorporar.
L’objectiu és donar suport a la tasca educativa dels centres, per millorar el benestar emocional de la comunitat educativa. Entre d’altres, això implica intervencions amb l’alumnat (amb atenció individualitzada o grupal), famílies (teràpia i espais grupals) i professionals de l’ensenyament (assessorament i tallers). Des de l’inici de curs s’han abordat qüestions com ara la manca d’autoestima, l’ús de les xarxes socials i problemes relacionals.
Aquesta iniciativa s’impulsa a través del Programa d’acompanyament educatiu a les famílies (PAEF), que entén les famílies com un agent clau del benestar emocional de la comunitat educativa.
El programa s’aborda des del treball en xarxa amb els recursos destinats a la comunitat educativa, amb l’objectiu d’atendre millor cada situació i d’una manera més eficient. És per això que s’ha creat una taula de treball amb diferents serveis municipals —Servei d’Inserció Social (SIS), Oficina del Pla, Salut Comunitària, Servei de Joventut— i altres agents clau —Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP)-Baulacreix i Servei Educatiu de L’Hospitalet: equips d’assessorament i orientació psicopedagògica (EAP) i Centre de Recursos Pedagògics (CRP).
Ajuntament de L'Hospitalet