Aquesta tarda s’ha fet l’ofrena institucional en memòria d’Ernest Lluch, amb motiu dels 21 anys de la seva mort, el 21 de novembre de l’any 2000 a mans d’ETA. Tot just fa 10 anys que la banda terrorista va abandonar les armes. L’acte, que s’ha fet a la plaça que porta el nom del polític desaparegut, ha comptat amb la participació del primer tinent d’alcaldia, Francesc Josep Belver, d’una de les filles d’Ernest Lluch, Rosa Lluch, i els vicepresidents de la Fundació Ernest Lluch i Nebot, Josep Maria de Carreras i Enric Lluch.
A l’acte també hi eren en representació del PSC, Cristian Alcázar; d’ERC, Xavier Mombiela, i de LHECP, Anna González. També han participat representants de diferents forces polítiques i entitats ciutadanes.Tots ells han dipositat flors davant la placa que es va instal·lar a la plaça d’Ernest Lluch l’any 2015, amb motiu dels 15 anys de la seva mort.
En el decurs de l’acte, el grup de cambra Lilim, format per alumnes de l’Escola de Música Centre de les Arts de L’Hospitalet han interpretat el Primer moviment del concert per a dos violoncels d’Antoni Vivaldi.
Ernest Lluch vivia al barri de Les Corts, de Barcelona, en una zona molt pròxima a L’Hospitalet, ciutat a la qual se sentia molt vinculat. La seva filla ha destacat avui que li agradava molt l’activitat social i comercial de Collblanc i que per això freqüentava molt aquest barri de la ciutat. També ha agraït el record que la ciutat té del seu pare, ja que L’Hospitalet l’ha dedicat una plaça, una escola i l’estació de la Línia 5 del Metro. Francesc Josep Belver ha defensat el llegat d'Ernest Lluch i ha destacat que el van matar per simplement defensar el diàleg.
Durant la pandèmia s’ha recordat molt la figura d’Ernest Lluch com a impulsor de l’actual model de sanitat pública universal a Espanya, a través de la Llei General de Sanitat. Entre altres, també va crear el Consell Interterritorial, l’organisme que coordina les actuacions de les comunitats autònomes en matèria de salut.
Ajuntament de L'Hospitalet