Aquesta setmana han començat les classes d’FP de grau superior. El 13 de setembre passat es va iniciar el curs per a l’alumnat d’infantil, primària i batxillerat i també per als cicles formatius de grau mitjà de formació professional i d’arts plàstiques i disseny.
Aquest curs s’ofereixen a L’Hospitalet 57 titulacions de formació professional de 15 famílies professionals diferents, de les quals 50 corresponen a l’FP inicial (17 titulacions de grau mitjà i 33 de grau superior), i 7, a ensenyaments artístics (2 de grau mitjà i 5 de superior). A més, a la ciutat es podran cursar 26 cicles en modalitat dual (7 de grau mitjà i 19 de superior).
Amb motiu de l’inici de curs d’FP de grau superior, l’alcaldessa, Núria Marín; el tinent d’alcaldia d’Educació, Cultura i Innovació Social, David Quirós, i la regidora d’Educació, Iman Aisa, han visitat l’Institut Provençana. Abans, l’alcaldessa també ha visitat l’institut Rubió i Ors per comprovar com està a anant l’inici del curs a l’ESO.
Aquest curs ha començat a l’FP amb una gran incertesa després que en el primer període de matriculació quedessin sense plaça 1.300 joves de la ciutat. El Departament d’Educació no ha comunicat quantes sol·licituds de plaça s’han pogut atendre finalment.
Davant aquesta situació, el Departament d’Educació va obrir mig grup més a la ciutat (15 places). El tinent d’alcaldia d’Educació Cultura i Innovació Social, David Quirós, ha exposat avui que “hi ha hagut una manca de previsió per part del Departament d’Educació que ha afectat L’Hospitalet i tot Catalunya. Així li vam traslladar al conseller Josep González-Cambray a la reunió que vam mantenir la passada setmana a la Conselleria d’Educació i on es va acordar fer un mapa escolar per treballar plegats i així tenir una visió de conjunt”.
Quirós ha dit que “necessitem l’ampliació de l’oferta i places en famílies professionals de sanitat, educació física, restauració, imatge i so... Hem de vetllar perquè totes les zones educatives tinguin oferta d’FP”.
El tinent d’alcaldia ha destacat que a partir d’aquest curs, en línia a la clara aposta de futur per a aquesta modalitat, l’Ajuntament serà un dels centres col·laboradors que acolliran les pràctiques formatives d’estudiants d’FP, 16 en concret. Seran alumnes de grau mitjà d’activitats comercials (que es destinarien als serveis municipals d’activitats reglades) i de construcció (a Espai Públic).
L’Ajuntament aposta per l’FP dual com a modalitat que millora les oportunitats del futur acadèmic i professional dels joves de la ciutat, amb un alt índex d’inserció laboral de l’alumnat. L’FP dual permet que centres i empreses comparteixin les responsabilitats formatives, per tal que els ensenyaments professionals s’adeqüin a les necessitats del mercat laboral.
En els darrers anys, l’Ajuntament ha desenvolupat accions d’acompanyament i suport als centres d’FP de la ciutat per tal que l’alumnat pugui fer les pràctiques en empreses de la ciutat, cercant la complicitat amb elles. L’alcaldessa manté periòdicament trobades amb empreses, gremis professionals i representants del Departament d’Educació per impulsar l’FP dual en graus com ara farmàcia i parafarmàcia, perruqueria i cosmètica capil·lar i automoció. Aquestes accions s’inscriuen en els objectius marcats en dos grans acords de consens: el Pacte de ciutat i el Pacte local per l’educació. L’Ajuntament s’ha adherit a l’Aliança per l’FP Dual amb la voluntat de contribuir a la implantació d’aquesta modalitat i intercanviar experiències i coneixements amb altres poblacions i amb la comunitat educativa.
Pel que fa als programes de formació i inserció, es podran cursar 9 titulacions de 7 famílies professionals. També s’ofereixen 2 cicles de grau bàsic (antiga formació professional bàsica) de 2 famílies professionals.
Pel que fa a les novetats per a aquest curs, s’augmenta un grup de grau mitjà de sistemes microinformàtics i xarxes, a l’Institut Provençana, i es canvia de perfil el grup de grau superior d’administració i finances, que passa a ser de gestor d’assegurances, a l’Institut Mercè Rodoreda.
D’altra banda, aquest curs hi ha un nou cicle de grau bàsic de perruqueria i estètica, a l’Institut Pedraforca, i un nou PFI d’auxiliar d’obres d’interior i pintura, a l’Institut Provençana.
Quant al Programa de formació i inserció-Pla de transició al treball (PFI-PTT) d’auxiliar de reparació i manteniment de vehicles que es feia a l’Institut Provençana, passa a l’Institut Pedraforca en modalitat de Programa de formació i inserció-Pla d’iniciació professional (PFI-PIP).
Ajuntament de L'Hospitalet