Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Festival Berdache torna amb propostes transgressores sobre la identitat de gènere i la diversitat (nova finestra)
11/10/2022 12:00:00
Cultura

El Festival Berdache torna amb propostes transgressores sobre la identitat de gènere i la diversitat

Del 18 al 29 d’octubre a diferents espais de L’Hospitalet.

Berdache [Gender Art Festival], el primer festival que parteix de l'art com a eix vertebrador per transitar temàtiques relacionades amb el gènere i la identitat, torna del 18 al 29 d'octubre a L'Hospitalet. En aquesta tercera edició, el festival i la ciutat es consoliden com a espais i altaveus de talents emergents nacionals i internacionals que aborden diferents realitats a través del seu llenguatge artístic.

El festival, que compta amb el suport de l’Ajuntament i del Districte Cultural de la ciutat, enguany creix en nombre de propostes i dies. En total, tindrà tretze propostes en diverses disciplines visuals i escèniques, com les d'Álvaro Sola, Dorian Wood, BLAST, Ángelo Néstore, Fera i les Dissidents (+ Sophie Lekker) i Pretty Pretty 2000 (+ Neska) o la  Cia. Pol Jiménez.

En paral·lel, el festival comptarà amb la intervenció de l’artista urbà Teo Vázquez, que crearà diversos murals a l'aire lliure integrats a l'entorn urbà de L'Hospitalet. Les diferents obres estaran inspirades en els artistes que participen dins el marc de la nova edició.

Nous discursos artístics per a un món més divers

El festival s’inaugurarà dimarts, 18 d'octubre, a l'Auditori Barradas amb la projecció de la pel·lícula Solo nos queda bailar  (Suècia, 2019), de  Levan Akin, que va ser guardonada en diverses ocasions i considerada una de les millors de temàtica LGTBI el 2019. L'endemà, dimecres 19 d'octubre, també a l'Auditori Barradas, segueixen les propostes de cinema amb  Laurence Anyways  (Canadà, 2012), de Xavier Dolan i guanyadora al festival de Toronto del premi al millor film canadenc.

Dijous, 20 d'octubre, el Centre Cultural la Bòbila acollirà Puñales, un espectacle de neoflamenc a càrrec d'Álvaro Sola, artista multidisciplinari que aporta al flamenc i a la indústria musical una amalgama d'imatges i sons frescos. L’endemà, i al mateix espai, l'artista no binària Ángelo Néstore presentarà Lo inhabitable, una posada en escena poètica híbrida centrada en el cos com a territori queer habitable.

El festival continuarà dissabte, 22 d'octubre, a El Pumarejo amb la proposta musical de BLAST, el duet de música electrònica format per Queer Falafel/Anthony Kmeid i Mad Monkey/Pako Serrano.

Dilluns, 24 d'octubre, l'Auditori Barradas acollirà la taula rodona “Temporalidades Queer”, on s'abordaran les formes en què s'habita i recorre el temps, tant personal com històric, des de les experiències feminitzades, racialitzades i dissidents sexuals. A continuació, al Barradas es veurà la tercera proposta cinematogràfica del festival: La amiga de mi amiga  (Espanya, 2022), de Zaida Carmona, una comèdia d'embolics lèsbica a cinc bandes.

L'endemà, dimarts, 25 d'octubre, el festival segueix a l'Auditori Barradas amb la conferència “Queer Pop. De Ziggy Stardust a Arca”, a càrrec d'Oriol Rosell, que proposa un relat queer de la història del pop.

Dimecres, 26 d'octubre, torna a Berdache la Cia. Pol Jiménez, que presentarà a l'Auditori Barradas Lo faunal, que desclassifica les quatre branques de la dansa espanyola (folklore, escola bolera, dansa estilitzada i flamenc) travessades per la figura del faune.

El projecte de Pretty Pretty 2000 omplirà l'Espai Zowie dijous, 27 d'octubre, de música urbana, ball room, electrònica, dembow, ballfunk o trap. L'acompanyarà Neska amb una forta influència del house i techno dels anys noranta. També a l'Espai Zowie, divendres, 28 d'octubre, el festival oferirà el concert de Fera i Las Disidentes, una banda sortida de la guerrilla queer barcelonina i liderada per l’activista Fera (Thaïs Cuadreny).

Finalment, Dorian Wood serà l’encarregat de concloure el festival dissabte, 29 d’octubre, a El Pumarejo amb la seva pràctica artística profundament ideològica i compromesa amb les desigualtats i els drets del col·lectiu LGTBIQ+ i de les dones.

Més informació i compra d’entrades a la pàgina web https://berdache.es.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400