Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
10/03/2021

El Centre d’Art Tecla Sala exposa llibres d’artista, una mostra al voltant de les poètiques conceptuals

  • Els materials exposats coexisteixen i comparteixen preocupacions en un laboratori d’idees tan divers com alternatiu
  • Les publicacions mostren l’art fecund d’artistes, músics i poetes

El Centre d’Art Tecla Sala obre demà, dijous 11 de març, l’exposició “El llibre com a present continu. Llibres d’artista al voltant de les poètiques conceptuals”, en la qual es presenta una selecció de llibres d'artista que aplega publicacions i materials impresos de categories molt diverses, com ara llibres, làmines, fulls, plecs, capses de làmines o portafolis. El nexe comú dels autors és que han triat el llibre com a dispositiu principal per abocar-hi idees i processos artístics.

Els autors són majoritàriament internacionals, artistes pioners dels anys seixanta ençà, que han utilitzat el llibre com a dispositiu principal, tot i que han realitzat les seves autoedicions incorporant-hi també un gran nombre d’enregistraments sonors, poètics i musicals, en vinils, cassets i CD.

Per a l’exposició, les obres s’han agrupat a partir d’afinitats poètiques, de manera que l’abstracció, la poesia, l’art conceptual, el land art i l’art pop enllacen amb la poesia sonora i la poesia visual, a la recerca d’un llenguatge reductiu i duent a terme una especulació poderosa en les tipografies emprades. Així, els materials exposats coexisteixen i comparteixen preocupacions en un laboratori d’idees tan divers com alternatiu, per manifestar i registrar el discurs de l’art i la fusió amb la vida.

Les publicacions mostren l’art fecund d’artistes, músics i poetes que, en un moment determinat, van iniciar projectes editorials, autoeditant-se o editant-se entre ells. Procedeixen d’àmbits diversos del coneixement, són autodidactes i han creat nous paradigmes des d’una pluralitat d’intencions que ha originat una gran riquesa productiva. Amb el seu pensament i els seus escrits comuniquen altres formes de visualitat, han creat una nova literatura artística.

Aquests processos, en l’art conceptual, destaquen per qüestionar l’art i el sistema de l’art, així com els seus canals de presentació i distribució. Els autors presentats han canviat el sentit dels catàlegs de les seves exposicions i els han substituït en la idea de l’exposició.

Tant l’exposició “El llibre com a present continu” com la fira Art Libris, que tindrà lloc el mes de juny, tenen la voluntat de crear complicitats per a la difusió i promoció dels llibres d'artistes.

“El llibre com a present continu. Llibres d’artista al voltant de les poètiques conceptuals” es pot visitar al Centre d’Art Tecla Sala de l’11 de març al 6 de juny. L’exposició està comissariada per Antònia Vilà a partir de la col·lecció de Marià Chancho.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400