Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Museu de L’Hospitalet acull la memòria de les dones rurals de Lugo i els moviments migratoris a Barcelona (nova finestra)
15/12/2022 12:30:00
Cultura

El Museu de L’Hospitalet acull la memòria de les dones rurals de Lugo i els moviments migratoris a Barcelona

Es podrà visitar fins al 13 de febrer de 2023

El Museu de L’Hospitalet inaugura avui les exposicions “Recol·lectores. Memòria i terra” i “Proximitat llunyana”, dos projectes que recuperen i posen en valor la memòria de les dones del rural de Lugo, una memòria estretament lligada als moviments migratoris entre Lugo i Barcelona. L’exposició s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de les Persones Migrants, el 18 de desembre, i es podrà visitar fins al 13 de febrer de 2023 a la seu de Casa Espanya del Museu de L’Hospitalet.

“Recol·lectores. Memòria i terra” neix d’una premissa: quatre artistes gallegues Ana Gesto (performer), María Gar (artista gràfica i instal·lativa), Isabell Seidel (pintora) i Andrea Torres (escultora), comissariades per Alexandra Rodríguez Rey, van recórrer diversos ajuntaments del rural de Lugo per conversar, des dels codis de l’art contemporani, amb les veïnes del territori.

Unes converses convertides en matèria primera de l’art i com a part d’un exercici de cocreació que va donar com a resultat obres que tracen una línia narrativa on tenen espai la precarietat, l’emprenedoria, la innovació, la migració, la despoblació, l’ecofeminisme, la sostenibilitat i, per descomptat, la tradició, la memòria i la història. De manera que es reivindica el primer sector com a motor social i com a mitjà per a la posada en valor del món rural i la seva comunitat. Un patrimoni humà, cultural i emocional.

“Proximitat llunyana” parla des de la necessitat de recuperar la memòria, de dones rurals que van emigrar a Barcelona al segle xx, però també de pobresa, de migració i d’interculturalitat. És la dignificació i visibilització d’un èxode silenciat, però també un aprenentatge: només coneixent la història —en aquest cas la de la migració rural femenina— i entenent-ne el caràcter universal, podrem empatitzar, des d’una alteritat sincera, amb el drama de milers de persones a totes les fronteres del món.

Cal destacar que el projecte barreja el gallec i el català, igual que els seus protagonistes van barrejar el seu idioma amb el del seu lloc d'acollida.  Així mateix, parla del que és a prop i del que és lluny i recull les històries, una a una, per completar la memòria col·lectiva i aportar una perspectiva global sobre un procés migratori que va afectar, d’una manera o altra, les generacions següents fins a l’actualitat.

Els projectes “Recol·lectores. Memòria i terra” i “Proximitat llunyana” formen part del programa “Mulleres rurais”, promogut per la Vicepresidència de la Diputació de Lugo a través de la Xarxa Museística Provincial de Lugo.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400