Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El Centre d’Art Tecla Sala mostra la donació d’obra gràfica de Daniel Giralt-Miracle a L’Hospitalet (nova finestra)
26/09/2023 12:00:00
Cultura

El Centre d’Art Tecla Sala mostra la donació d’obra gràfica de Daniel Giralt-Miracle a L’Hospitalet

L’exposició “Papers treballats” incorpora 54 gravats de 34 dones que enriqueixen el patrimoni artístic femení de la ciutat

El Centre d’Art Tecla Sala presenta “Papers treballats”, una selecció de gravats de la donació feta recentment per Daniel Giralt-Miracle a L’Hospitalet. Es tracta d’obres d’artistes, galeries, entitats, editorials i fundacions que li han estat lliurades al llarg de la seva trajectòria com a crític d’art, comissari d’exposicions i director d’institucions culturals i artístiques. La inauguració tindrà lloc dijous, 28 de setembre, a les 19 hores. L’acte comptarà amb l’assistència de Daniel Giralt-Miracle; l’alcaldessa, Núria Marín, i el regidor de l’Àrea de Serveis a les Persones, David Quirós.

Daniel Giralt-Miracle (Barcelona, 1944) és una de les figures de referència en els àmbits de la crítica i la història de l’art, el disseny i l’arquitectura a l’Estat espanyol i a Europa. La seva relació amb L’Hospitalet es remunta a la dècada dels 70, quan, sent un jove crític d’art, va prestar atenció a les iniciatives artístiques que es duien a terme a la ciutat.

En els darrers anys, Giralt-Miracle ha fet donacions del seu patrimoni artístic i cultural a institucions i museus del país. La seva donació al fons d’art del Museu de L’Hospitalet acull 544 gravats d’artistes contemporanis. També ha cedit a l’Escola d’Art i Superior de Disseny Serra i Abella de la ciutat una premsa i un conjunt de lletres de plom.

En aquesta exposició del Centre d’Art Tecla Sala es destaca la presència, sovint amagada, de les dones creadores, amb una representació de 34 artistes i 56 gravats datats entre les dècades dels setanta i els noranta i alguns de més contemporanis.
També es posen en valor les tècniques de l’estampació, l’obra gràfica i el vincle de Daniel Giralt-Miracle amb la ciutat de L’Hospitalet.

Els gravats són “papers treballats”, perquè l’artista s’implica en tot el procés creatiu d’elaboració i estampació, fins a la signatura final, a diferència de les imatges impreses i reproduïdes de manera mecànica i industrial.

L’exposició, comissariada per Assumpta Bassas, vol mostrar aquestes obres des d’una perspectiva artística, però també com a documents, testimonis d’un mapa de relacions professionals i personals, que formen un ecosistema artístic d’un període determinat, aproximadament des dels anys seixanta fins al 2012, a Catalunya.


Activitats entorn de l’exposició

L’exposició es complementa amb una visita comentada i una activitat paral·lela durant els caps de setmana.

Per començar, es durà a terme un recorregut per l’exposició que revisa les obres més significatives de la selecció, en què es destacaran aspectes relacionats amb les tècniques del gravat, la reproducció d’imatges i el col·leccionisme. Serà els dissabtes 30 de setembre i 18 de novembre, a les 12.30 hores.

Finalment, la visita-taller “Per contacte: fruit d’un miratge”, pensada per al públic familiar amb infants a partir de cinc anys, proposa una passejada per l’exposició i experimentació amb tècniques del gravat adaptades a tothom, fomentant la creativitat i el reciclatge. Tindrà lloc durant tres dissabtes, el 30 de setembre, el 21 d’octubre i el 23 de desembre, a les 11 hores. Per assistir-hi, cal inscripció prèvia a publicseducacioteclasala@l-h.cat.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400