Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de El 6è sLHam de científiques de l’IDIBELL reivindicarà el paper de la dona i la nena en la ciència (nova finestra)
07/02/2023 10:00:00
Divulgació científica

El 6è sLHam de científiques de l’IDIBELL reivindicarà el paper de la dona i la nena en la ciència

L’esdeveniment tindrà lloc a l’Auditori Barradas divendres, 10 de febrer, a les 19 h

La carrera científica discrimina, encara avui, les dones? Si bé és cert que, en els darrers anys, el nombre de científiques que dirigeixen grups de recerca a l’IDIBELL està seguint una clara tendència a l’alça, encara existeix una notable diferència entre el percentatge d’investigadores en posicions predoctorals i postdoctorals, que és d’un 65 % respecte dels homes, i el de les científiques que ocupen posicions de més poder, com la de caps de grup, que el 2022 va arribar a un 34 %.

Per posar en relleu el paper de les dones en el nostre sistema de recerca i, sobretot, per apropar a la societat la seva tasca i les seves reivindicacions, l’IDIBELL organitza l’sLHam de científiques, una exitosa iniciativa que enguany arriba a la seva sisena edició.

Després d’una edició especial que va reunir les científiques més votades de tots els sLHams de l’IDIBELL, la sisena, que tindrà lloc divendres, 10 de febrer, a les 19 h, a l’Auditori Barradas, incorporarà una novetat: estarà protagonitzada per sis investigadores i professionals científiques de l’IDIBELL i per dues slhameres júniors, estudiants de l’Institut Bellvitge, que han realitzat el seu treball de recerca als laboratoris de l’IDIBELL gràcies al projecte Tàndem que desenvolupen ambdues institucions. Les protagonistes que pujaran a l’escenari seran: Sandra Acosta, Begoña Aran, Lidia Franco, Núria Lloberas, Patricia Prada i Gemma Via, de l’IDIBELL, i Fatima Akhtar i Paula Barrios, de l’Institut Bellvitge. Cadascuna explicarà, en una xerrada divulgativa de cinc minuts, la seva recerca, la seva passió per la ciència, els reptes que persegueixen i quins obstacles han hagut de superar al llarg de la seva carrera.

Creat per sumar-se a la commemoració mundial del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, l’sLHam vol fer més accessible i més viva la ciència, i apropar-la a tot tipus de públic d’una forma distesa i festiva. L’acte serà conduït per Carla Serra, comunicadora científica de l’IDIBELL. Un jove duet acústic de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts de L’Hospitalet, format per Estela Latorre, a la veu, i Gerard Morató, al piano, serà l’encarregat d’amenitzar l’acte amb pinzellades artístiques.

Com ja és tradició, el públic assistent participarà activament en l’esdeveniment escollint, per votació popular, el millor monòleg de l’sLHam. L’acte, d’entrada gratuït, recaptarà fons en forma de taquilla inversa, i totes les aportacions voluntàries dels espectadors i espectadores es destinaran íntegrament a impulsar la recerca biomèdica del centre.

L’sLHam s’organitza amb la col·laboració de l’Ajuntament de L’Hospitalet, de l’Auditori Barradas, de l’Escola Municipal de Música-Centre de les Arts de L’Hospitalet, de l’Institut Bellvitge i de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT). La iniciativa té també el suport de BioNova Científica, Sarstedt, Labclinics, Aire Ancient Baths i el restaurant Debut, que doten els premis per a les participants. L’activitat forma part de l’estratègia LHCiència, recentment encetada, i s’emmarca en el projecte 4locaLHealth: Recerca, Innovació i Salut al territori a través de la medicina personalitzada (PECT, cofinançat amb fons europeus FEDER), coordinat per l’Ajuntament de L’Hospitalet.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400