Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Imatge de l'exposició ´Memòria de l'aigua´Veure imatge de “La memòria de l’aigua: testimonis d’un paisatge absent” (nova finestra)
14/06/2022 13:30:00
Cultura

“La memòria de l’aigua: testimonis d’un paisatge absent”

Del 16 al 30 de juny al Centre Cultural Bellvitge-Gornal. Amb la participació d’Assaig 7 i agents culturals del Districte Cultural de L’Hospitalet.

“La memòria de l’aigua: testimonis d’un paisatge absent” és la nova proposta  del Centre Cultural Bellvitge-Gornal i es podrà visitar del 16 al 30 de juny. L’exposició, organitzada per l’associació cultural Assaig 7, pretén reflexionar sobre la memòria, la identitat i el paisatge de L’Hospitalet.

“La memòria de l’aigua” és un projecte artístic i d’investigació multidisciplinari, transversal i col·lectiu per reflexionar sobre el lloc que habitem i les pràctiques socioculturals que coexisteixen a la ciutat. El projecte proposa un procés col·lectiu per crear un fons documental fotogràfic i audiovisual que ens permeti l’escriptura de la memòria col·lectiva a partir de veus múltiples i les microhistòries de les comunitats de L’Hospitalet.

Aquesta exposició és la continuació natural del programa Ciutadanies i territoris juntament amb Espai 10: Laboratori de les Arts Contemporànies. L’any passat, dins una performance oberta a la ciutadania, es va portar a un grup de persones a caminar fins al riu Llobregat. Aquesta ruta va ser guiada pel col·lectiu Stalkert (IT) i va consistir en una travessa grupal teixint històries i memòries sobre el  territori. Una activitat que va posar de manifest la relació i la història que L’Hospitalet i la seva gent tenen amb l’aigua: el desenvolupament del port i la venda d’uns terrenys a Barcelona van tancar l’accés de L’Hospitalet al mar i van modificar la desembocadura del Llobregat, 2,5 km més al sud.

“La memòria de l’aigua”  suposa, doncs, un compromís que implica generar una reflexió social del costat de la recuperació de les històries esborrades que proposen altres memòries, posant en valor aquells paisatges que han anat desapareixent.

L’exposició i el programa els coordinen l’associació cultural Assaig 7 i Andrea Leria, artista i directora de l’associació. Compta amb el suport de la Sala Subsol, el Centre d’Estudis de L’Hospitalet, el Centre Cultural Metropolità Tecla Sala i Planta 1.

Programa de  “La memòria de l’aigua: testimonis d’un paisatge absent”

16 de juny: inauguració de l’exposició, a les 18.30 h i fins a les 21 h, al Centre Cultural Bellvitge-Gornal.

17 de juny: visita guiada amb l’escola Pare Enric d’Ossó, a les 10 h.

30 de juny: tancament de l’exposició i presentació de la publicació.

La publicació visualitza tres projectes de recerca: Indústries & tallers, Ciutadanies i territoris i La memòria de l’aigua, apropaments experimentals i sensibles a la ciutat de L’Hospitalet. Investigacions i produccions artístiques que contribueixen a la construcció del coneixement d’un territori a partir de processos de trobada i diàleg, que tenen el potencial d’estimular afectes, debats i discussions sobre temàtiques contingents en un àmbit més ampli. Serà a les 19 h, al Centre Cultural Bellvitge-Gornal.

Taula de diàleg, moderada per Andrea Leria, artista investigadora i directora d’Assaig 7.

La publicació ha estat realitzada en col·laboració amb l’Ajuntament de L’Hospitalet i el Districte Cultural.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400