Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
Veure imatge de Artistes internacionals reinterpreten una de les peces més emblemàtiques del Museu de L’Hospitalet (nova finestra)
03/11/2022 10:00:00
Cultura

Artistes internacionals reinterpreten una de les peces més emblemàtiques del Museu de L’Hospitalet

El projecte “Ceci n’est pas” reflexiona sobre un bicorn usat per l’alcalde de la ciutat Tomás Giménez a la dècada dels anys 20.

El Museu de L’Hospitalet i el Taller Pubilla Kases (TPK) presenten una nova edició del projecte “Ceci n’est pas”, on es convida diferents artistes a relacionar els seus treballs personals amb alguna de les peces que habiten el museu de la ciutat. El divendres 4 de novembre, a les 19 h, la seu de Casa Espanya acollirà la inauguració d’aquesta proposta artística.

Enguany, l’objecte triat és un bicorn usat per l’alcalde de la ciutat Tomás Giménez a la dècada dels anys 20. En un primer moment, l’ús del bicorn va ser militar, però a finals del segle XIX i principis del XX va ser assumit per diferents càrrecs civils provinents de la política i de la diplomàcia.

“Ceci n’est pas” és un projecte que neix l’any 2014 en al·lusió a l’irònic títol de la coneguda obra de René Magritte Ceci n’est pas une pipe (‘Això no és una pipa’), on podem veure la forma i el color d’una pipa, però la llegenda que dona títol al quadre desmenteix la seva condició de pipa convidant a la reflexió sobre representació i realitat.

Aquesta és una col·laboració anual entre el Museu i el TPK en el marc de la proposta “Mirades contemporànies envers la col·lecció del Museu de L’Hospitalet”, una iniciativa que ens apropa les visions d’artistes d’arreu d’Europa sobre símbols, obres o objectes del fons del Museu de la ciutat. Una experiència que, a més, esdevé una oportunitat per descobrir noves tècniques i tendències de l’art contemporani.

En edicions anteriors, artistes catalans i internacionals han creat treballs basats en les reflexions i suggestions entorn d’objectes com la placa de carrer corresponent a l’antic carrer de la Revolució, després de la Guerra Civil substituïda per una altra amb el nom de Sant Roc; el teler de l’antiga fàbrica Can Vilumara; el cap de la Medusa, una peça mil·lenària d’origen romà trobada a principi del segle XIX en terres del barri de Santa Eulàlia, i el casc d’origen caucàsic que un grup d’infants va trobar, tot jugant, en un descampat de l’aleshores incipient barri de Can Serra.

“Ceci n’est pas” és també un projecte amb una clara vocació europeista on un nucli important d’artistes prové de KanibalHòpox, Xarxa Europea d’Espais de Creació, integrada per col·lectius de França, Alemanya, Lituània i Catalunya i de la qual el TPK Art i Pensament Contemporani és membre fundador.

A l’exposició es presenten treballs d’artistes dels col·lectius 4 Barbier de Nîmes, amb Elisabeth Krotoff, Bernard Fabvre i Gregoire Fabvre; Transfo de Lió, amb Marie-Françoise Prost-Manillier; Meno Parkas de Kaunas, amb Arvydas Martinaitis, Jonas Gasiunas i Arvydas Žalpys; i ApTE de Bretanya, amb Martine Saurel i Loran Jacob. Miguel G. Carmona i Carmen Marcos Guardiola hi participen a títol individual.

En el cas de Carmen Marcos Guardiola, aquest és el segon any que ha organitzat i comissariat el projecte “Ceci n’est pas” al Museo Etnográfico y de Ciencias Naturales de Jumilla, refermant així l’aposta del projecte de creure en la cultura com una via de comunicació i coneixement mutu.

El Museu de L’Hospitalet gestiona el patrimoni cultural de la ciutat mitjançant la conservació, la investigació, la difusió i l’exposició del patrimoni de la ciutat, mostrant el passat, dialogant amb el present i construint el futur.

El TPK Art i Pensament Contemporani és un projecte d’investigació que comprèn sis línies fonamentals d’actuació: formació, creació, producció, difusió, intercanvis internacionals i suport a l'art emergent amb espais de residència per a artistes.

La mostra es podrà visitar fins al 5 de febrer de 2023.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400