Ajuntament de L'Hospitalet
Compartir:
  • Facebook
  • Twiter
27/09/2022 9:50:00
Gent gran

L’Hospitalet celebra el Mes de la Gent Gran

La jornada d’obertura serà el 30 de setembre al Poliesportiu Municipal Bellvitge Sergio Manzano d’11 a 18 h

L’Hospitalet recupera aquest any la celebració de la Setmana de la Gent Gran, convertint-la per primera vegada en el Mes de la Gent Gran, una programació d’activitats del 30 de setembre al 21 d’octubre a diferents espais de la ciutat. El tret de sortida del mes serà divendres, 30 de setembre, amb una gran jornada d’obertura al Poliesportiu Municipal Bellvitge Sergio Manzano d’11 a 18 h.

La programació s’emmarca en la celebració del dia 1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran, amb la finalitat de reconèixer el valor de les persones grans a la nostra societat i convertir-les en protagonistes.


Teatre, tallers, col·loquis, un mes amb una programació diversa

Durant la jornada d’obertura, el 30 de setembre, els participants aprendran a treure el màxim profit del seu telèfon mòbil amb l’activitat “Connecta en gran”, una hackató sènior que forma part de L’Hospitalet 6.0, la nova estratègia de digitalització i connectivitat de la ciutat. S’endinsaran en el món de la intel·ligència artificial i aprendran com navegar amb seguretat. Una activitat en col·laboració amb la Fundació “la Caixa” i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

També hi haurà una sessió esportiva dirigida, especialment dissenyada per al col·lectiu de gent gran i organitzada pels poliesportius municipals de L’Hospitalet.

A continuació un dinar popular gratuït per a persones de més de 65 anys, amb inscripció prèvia al telèfon 93 402 40 47.

I per amenitzar la tarda, el monòleg d’humor No em toquis els drets, amb el comunicador Xavi Odón, alguns consells de seguretat per part de la Guàrdia Urbana de L’Hospitalet i per finalitzar un ball amb el grup musical Telva & Orquesta.

Les activitats continuen durant tot el mes amb exposicions, col·loquis, balls, un concurs de pintura i un de country, l’obra de teatre No me gustan las vacaciones i una caminada, entre altres activitats.

Ja es pot consultar el programa complet, on destaca el diàleg amb Manuela Carmena —advocada laboralista, jutgessa emèrita i exalcaldessa de Madrid—, conduït per la periodista Milagros Pérez Oliva, sobre el tema de l’envelliment. Serà el dilluns 17 d’octubre a les 17 h a l’Auditori de La Farga Centre d’Activitats.

I del 19 al 21 d’octubre, se celebrarà FiraGran 2022, la 23a edició del Saló de la Gent Gran de Catalunya amb conferències, tallers i debats, a més d’expositors amb entitats, empreses i administracions que treballen per millorar la qualitat de vida de la gent gran.


Procés participatiu per elaborar la Carta de drets de la gent gran

El dijous 22 de setembre, es va posar en marxa el procés participatiu per definir la Carta de drets de la gent gran de L’Hospitalet. Es realitzaran deu sessions participatives a deu casals de gent gran municipals, amb l’objectiu de reflexionar, debatre i obtenir propostes per elaborar una carta de drets de la gent gran consensuada i enriquida.

A més, durant la jornada d’obertura del Mes de la Gent Gran, s’iniciarà una enquesta sobre necessitats de la gent gran, que sorgeix del treball de la Taula Sectorial de Drets de la Ciutadania i Cohesió Social del Consell de Ciutat, que té com a principal objectiu detectar les necessitats de la gent gran i recollir propostes i suggeriments per a la futura carta de drets. Es farà durant els mesos d’octubre i novembre a diversos punts de la ciutat i anirà adreçada a persones més grans de 65 anys.


El compromís de L’Hospitalet amb la gent gran

El 20% dels hospitalencs, unes 54.000 persones, tenen més de 65 anys, d’entre les quals més de 5.700 persones més grans de 80 anys viuen soles, la majoria dones. L’Hospitalet té una xarxa de serveis públics orientats a la salut física i mental dels sèniors, per acabar amb la soledat no desitjada, mantenir-los actius i perquè puguin continuar sent protagonistes de la vida de la ciutat i un pilar fonamental per a les generacions més joves.

El consistori promou i desenvolupa activitats per a la participació activa de la gent gran, garantint els principis d’autonomia, accés a la cultura, respecte a la dignitat i promoció de l’envelliment actiu: tallers sobre l’ús de les noves tecnologies per combatre la bretxa digital, sobre benestar emocional, sobre salut, tallers de memòria, i activitats de caire més social i cultural com cinefòrums, balls, activitats esportives, per tal de combatre la solitud i afavorir a l’ampliació de la xarxa social de la gent gran.

A més, ofereix diversos serveis, entre els quals destaquen el servei d’ajut a domicili, el servei de menjador, el servei de teleassistència, el servei d’arranjament d’habitatges, l’atenció a la pobresa energètica i el servei de podologia.

La ciutat disposa de quinze casals de gent gran, deu dels quals són de titularitat municipal. El 2021 se’n van inaugurar dos, els de Can Serra i Bellvitge.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400