Ajuntament de L'Hospitalet

Festes de Primavera

Orígens i  Història

Les primeres festes de primavera es van celebrar el 1980 a Can Buxeres, obrint el camí a la que més tard acabaria per néixer com una nova festa ciutadana amb vocació de Festa Major.

A les primeres festes hi havia actes centrals amb actuacions a l’aire lliure, amb grans concerts de música amb intèrprets del moment, també actes participatius de cultura tradicional i popular, com sardanes, esbarts o cant coral, fortament arrelats en la ciutat. També propostes fetes a partir dels nous col•lectius ciutadans, com el concurs de cocteleria, els de fotografia, i els de l’associacionisme esportiu: concurs de patins, dia de la bici, bàsquet, escacs, i un llarg etc. 

Les primeres festes van tenir una estreta relació amb les antigues fires de roses i llibres i poc a poc anaven incorporant actes a totes les biblioteques de la ciutat, exposicions i xerrades en les recent inaugurades aules de cultura als barris, o els actes en els nous centres culturals com el museu, Alexandre Cirici, Barradas, etc.

L’aparició de les primers entitats de foc a la ciutat coincideixen també amb les primers edicions de les festes (1983) i la seva multiplicació al llarg de les diverses edicions ha estat una de les característiques més importants de les Festes de Primavera. L’aparició del bestiari (1987) és un dels fenòmens més interessants del desenvolupament de les Festes de Primavera dels primers anys.

En algunes festes de primavera s’hi van organitzar catifes de flors que cobrien força carrers,  amb dissenys fets per artistes de la ciutat i que les muntaven alumnes de les escoles de l’Hospitalet.Durant uns anys va destacar l’alquímia nocturna amb el concurs de cocteleria per a professionals. La primera edició data de 1985.

I així es fa una llarga llista d’actes i programació a les Festes: gegants, gegantes, capgrossos, teatre, cinema, opera i sarsuela, parades de llibres a la Rambla, vestits de paper, esports, cant coral, concursos d’ocells, en són alguns. En els darrers anys el programa afegeix actes com la cursa nocturna en bicicleta, el Festival de L’Humor, i continuen els concerts de música en grans espais i en petits jardins i racons, els pregons de les festes amb personatges populars , el creixement en els espais de la ciutat i la descentralització.

Francesc Candel va ser el pregoner de les primeres Festes de Primavera celebrades el 1980. L’any següent, quan van canviar el nom per Festes de Sant Jordi, la pregonera va ser Maria Aurèlia Capmany. Amb el nom de Festes de Primavera-Sant Jordi, el 1982, Vicent Andrés Estellés i Jaime Gil de Biedma van fer el pregó, i l’any següent seria Josep Tarradellas qui parlaria des del balcó de l’ajuntament acompanyat de Maria Dolors Lamarca qui feia el prego del llibre al saló de l’ajuntament. Des d’aquestes del 1983 les Festes de Primavera han seguit amb aquest nom fins a dia d’avui. El 1984 Anna Ricci canta al Saló de Plens de l’ajuntament amb motiu del pregó fet per Albert Manent en “Homenatge a Carner”.

Una llarga llista de pregoners i pregoneres ens porta a noms dels darrers anys. Aquest 2015 la ciutat segueix celebrant les seves Festes de Primavera a l’abril, per Sant Jordi, un patrimoni extraordinari, que la ciutat estima, cuida i millora any a any.

La informació s’ha redactat a partir de la tasca de recerca i documentació sobre les Festes de Primavera feta per Dolors Marin Silvestre, per encàrrec del Museu de l’Hospitalet, l’any 2007. Els documents es troben a l’arxiu del Museu. Pel que fa a l’evolució recent de les festes, des del 2008 fins l’actualitat, es redacta a partir de la informació existent al Servei de Cultura.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400