Ajuntament de L'Hospitalet

Llibre del nomenclàtor

llibre del nomenclàtorVeure imatge de Presentació (nova finestra)

L'Ajuntament de L'Hospitalet ha editat el primer llibre complet del nomenclàtor de carrers de la ciutat, que porta el nom Nomenclàtor de carrers. L’H – 2021, i que recull, fixa i amplia les investigacions realitzades al llarg dels anys sobre els noms dels carrers de l’Hospitalet de Llobregat.

Aquest llibre és fruit del treball de col·laboració entre els tècnics municipals, el Centre d'Estudis de l'Hospitalet i el Centre de Normalització Lingüística de la nostra ciutat, així com del treball previ de molts altres investigadors i investigadores des de finals del segle XIX fins a l'actualitat.

L’objectiu d’aquest llibre ha estat posar a l’abast de tothom una versió completa del resultat de les investigacions de tots els noms dels carrers del nomenclàtor vigent el 2021, que consta de 564 noms oficials per anomenar els respectius carrers. A més, ha servit per digitalitzar la informació i publicar-la en aquest web, cosa que farà més fàcil fer arribar a tothom les modificacions del nomenclàtor dia a dia.

L’edició en paper d’aquest llibre ha estat en català i es pot consultar a les biblioteques de la ciutat. La informació d’aquesta versió té data de març de 2021.Des d'aquí podeu descarregar-vos el llibre sencer en format PDF. Més avall us mostrem com podeu descarregar-vos les pàgines del llibre de cada fitxa individual o la resta de pàgines.

La publicació del llibre al web municipal, com a fitxes individuals, és en català (versió completa) i en castellà (versió en procés). La informació d'aquesta versió digital té la data d’actualització del dia en què es consulta el web municipal. Des del cercador de noms podeu accedir a la versió digital de les fitxes individuals i descarregar-vos els fitxers en format PDF amb la versió impresa.

Estructura

EstructuraVeure imatge de Estructura (nova finestra)

El llibre té estructura de diccionari i, per cada nom del nomenclàtor vigent de carrers:

Quant als noms:

  • Presenta el significat de cada nom.
  • I enumera i explica els canvis denominació documentats que han tingut lloc, majoritàriament, des de començament del segle XVIII i, en alguns casos, d’abans.

Quant als espais:

  • Descriu el seu origen: algunes vegades relacionat amb urbanitzacions de terrenys, altres amb l’execució del planejament urbanístic, i moltes altres amb la pròpia geomorfologia d’aquestes terres o la implantació d’històrics camins i carreteres.

Quant als fets:

  • Moltes vegades explica els esdeveniments més importants que han tingut lloc al carrer o altres aspectes anecdòtics o característics.

Composició

ComposicióVeure imatge de Composició (nova finestra)

El llibre consta de 2 parts:

Pàgines amb fitxes individuals:

Són les pàgines amb la descripció dels noms i dels espais als quals hi fan referència, incloent-hi els canvis de noms històrics. Des del cercador del nomenclàtor i des dels geoPortals municipals podeu cercar i trobar informació dels noms actuals i històrics dels carrers i accedir a les fitxes associades en format de pàgina web. A més, des d'aquestes pàgines podeu descarregar-vos les fitxes originals publicades al llibre, en format PDF, tal i com es van editar el març de 2021.

Les fitxes web poden estar actualitzades o revisades respecte a les fitxes PDF originals per l'evolució del nomenclàtor, tant per les modificacions que va aprovant el Ple de l'Ajuntament, com pels resultats de les investigacions continues que s'hi realitzen. En particular, els nous noms que es vagin afegint al nomenclàtor vigent, es publicaran en format web, encara que no hagin format part del llibre editat el març de 2021.

Resta de pàgines:

Són les altres pàgines del llibre editat el març de 2021 que no són fitxes individuals. Podeu descarregar-vos algunes de les més significatives des dels següents enllaços:

Condicions d'ús

CC BY-SA 4.0Veure imatge de Condicions d'ús (nova finestra)

El llibre Nomenclàtor de carrers. L’H – 2021 editat per l’Ajuntament de L’Hospitalet en paper i al web municipal, amb les modificacions digitals que es van realitzant, s’empara per la Llei de Propietat Intel·lectual i la resta de legislació nacional i internacional aplicable.

Condicions d’ús

La utilització d’aquesta informació es regeix per la coneguda com a llicència d’ús Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 4.0 Internacional (CC BY-SA 4.0).

Citació

D’acord amb la CC BY-SA 4.0 anterior, l’usuari queda obligat a citar la font de la informació amb les dades incloses als crèdits del llibre (si es tracta d’informació continguda al llibre editat el març de 2021) o “Nomenclàtor de l’Hospitalet, Ajuntament de L’Hospitalet, [any de la consulta], recuperat de http://www.l-h.cat” (si es tracta d’informació que no hi està continguda però sí ho està a les pàgines del web municipal dedicades a aquest tema).

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400