Un cop d'ull al passat

Assassinat a l'estanc del carrer Major

Són les 9 del vespre del 12 de gener de 1931. La Montserrat Vergés, propietària de l’estanc, està al menjador conversant amb un fill seu i amb en Sebastià Julià, un familiar.

Aleshores, tres individus amb pistoles entren al local i criden “mans enlaire!”. En Sebastià pensa que es tracta d’una broma i la Montserrat surt a l’establiment a veure què passa.

Dos dels lladres disparen alguns trets mentre el tercer agafa la caixa del mostrador amb la recaptació del dia: 300 pessetes en bitllets i un centenar més en monedes.

La Montserrat cau morta a terra i en Sebastià, que surt de dins, també rep un tret a l’espatlla. Tot i això, corre en persecució dels malfactors que fugen pel carrer Riera de la Creu. El soroll alerta els veïns.

Isidre Riera i Francesc Navarro, treballadors de la casa dels Oliveras, també intenten perseguir-los. Els lladres llencen la caixa amb les monedes i escapen corrent per la via dels Ferrocarrils Catalans en direcció Barcelona (encara no estava soterrada).

El toc de campanes convoca el Sometent i mobilitza a tots els veïns del Centre. Tot seguit, els Mossos d’Esquadra comencen a inspeccionar les vies i els camps de la Marina sense trobar els criminals.

En Zacaries Segarra, marit de la Montserrat, era de viatge a Santa Bàrbara, al Montsià. L’avisen i arriba de matinada. La notícia apareix a diaris com El Día Gráfico i Llibertat. L’Ajuntament obre una subscripció per oferir una recompensa a qui atrapi els assassins.

Va passar el temps i no tenim constància que mai se’ls capturés. L’Hospitalet encara no disposava de Guàrdia Urbana i només hi havia 6 Mossos d’Esquadra... per a una ciutat de 40 mil habitants!

L’estanc estava situat al carrer Laureà Miró, 15. Es tracta de l’actual número 11 del carrer Major, on avui en dia hi trobem... un estanc precisament.

Nàufrags a la vista! (1890)

El 5 d’octubre de 1890 va arribar a l’Hospitalet una carta de la delegació barcelonina de la Sociedad Española de Salvamento de Náufragos. Buscaven a un hospitalenc que vivia prop del mar que havia realitzat uns “heroics salvaments” els passats 12 de febrer i 8 de juliol. Es tractava de José Navarro Vidal, habitant d’un barracó situat a la desembocadura del riu Llobregat. L’associació de salvament de nàufrags volia premiar els seus valents actes.


Com a curiositat, la Sociedad Española de Salvamento de Náufragos havia estat fundada recentment, el 1880. Tenia la seva seu a Madrid, vila que, com a l’actualitat i a diferència de l’Hospitalet en aquells temps, no tenia sortida al mar.

AMHL 101-V100-1890_47

Bars de L'Hospitalet

No se’ns acut un millor moment que l’estiu per començar un recull de fotografies de bars (i la seva gent) dels barris de L'Hospitalet.

Teniu una petita mostra al nostre Portal d'imatges.

Inauguració del Dipòsit Franc (1921)

Al juliol de 1921 l’alcalde de l’Hospitalet va rebre la invitació a l’acte “oficial i solemne” d’inauguració del Dipòsit Franc i d’agregació al terme de Barcelona dels terrenys afectats per la construcció d’un Port Franc.

L’Hospitalet va perdre el 40% del seu territori, així com la seva platja. A més, moltes masies amb grans extensions de conreu van ser expropiades. En aquesta foto de 1955 veiem Can Jaume de la Puda, un mas proper a la Farola.

Cal dir que el Port Franc no es va arribar a fer mai. En aquest plànol veiem com pel sud el terme de l’Hospitalet arribava fins a la costa. I al nord incloïa la zona de Finestrelles (cedida a Barcelona el 1933).

AMHL 101 E-E100-1921_03

Els dofins de L'Hospitalet (1913)

Finals de l’any 1913. Arreu de la costa barcelonina s’està vivint una crisi pesquera i s’acusa principalment els dofins com a causants dels perjudicis. L’Ajuntament rep un qüestionari de la Diputació de Barcelona per trobar la manera de combatre els dofins i millorar la reglamentació de la pesca.

No conservem el qüestionari. Però sí que tenim un esborrany amb les respostes de l’Alcalde! Hi havia dofins a la costa de L’Hospitalet?

L’Alcalde confirmava que els dofins també causaven danys als pescadors de L’H i apostava per empresonar-los en almadraves, matar-los i cremar-los per fer-los servir a les fàbriques de guano.

A principis de 1914 la Diputació va tornar a escriure a l’Alcalde. Es decideix demanar mesures al Ministeri de Marina per perseguir i exterminar els dofins o roasses (el dofí mular). A més, la Diputació estableix que es donaran 500 pessetes als qui capturin els primers 200 dofins, a raó de 2,5 ptes per cada exemplar.

AMHL 101 Q-Q300-1913_45_001

AMHL 101 Q-Q300-1914_41_001

Circular del Govern Civil de la Província de Barcelona demanant si la imatge del rei està col·locada al Saló de Sessions de l'Ajuntament (1880)

L'any 1880 hi havia una llei municipal que obligava que la imatge del rei presidís el Saló de Sessions de l'Ajuntament. Per aquest motiu, el Govern Civil de la Província de Barcelona va enviar una circular a l'Ajuntament demanant si tenien la imatge col·locada i que, si no era així, ho havien d'esmenar-ho en quinze dies si no volien rebre una multa.

Al marge s'observa una anotació que esmenta que es va contestar afirmativament.

AMHL 101-U-U100-1880_49

Emilio de la Cuadra Albiol

El 1902 la caserna militar de la Remunta va passar a ser un Dipòsit de Sementals de l’exèrcit. I entre 1918 i 1921 Emilio de la Cuadra Albiol en va ser el comandant.

Durant aquests anys van ser molts els conflictes entre obrers i patronal, i Emilio de la Cuadra va actuar com a mediador per pacificar la situació, tot guanyant-se el nomenament de fill adoptiu de L’Hospitalet.

Però potser és més conegut perquè el 1898 va fundar una empresa d’automòbils. Primer volia crear cotxes elèctrics, (ja havia construït una central elèctrica a Lleida), però els problemes tècnics van fer que el negoci es decantés cap els vehicles de benzina. Sembla que en l'actualitat encara hi ha una Cuadra que corre!

Podeu trobar més informació a aquesta biografia de Diego Quirós Montero publicada a la página web de la Academia de las Ciencias y Artes Militares

Vi il·legal i persecucions de matinada (1908)

Bartolomé Pol, síndic del Gremi de Vins de Totes les Classes, envia aquesta petició a l'alcalde de l'Hospitalet perquè demani al jutjat una autorització per entrar a registrar una casa particular.

Des del Gremi informen que un agent seu, Benito Prats, ha perseguit un carro que transportava vi il·legalment, i que a dos quarts de cinc del matí el carruatge s'ha refugiat a Cal Quico, una casa situada a la zona de la Marina i habitada per Francisco Carbonell Casas.

Possiblement es tracta de Cal Quico Vermell, documentada al treball de Marta Piera González "Les masies de l'Hospitalet" (2011) Desconeixem com va seguir la història i si finalment van enxampar el carro o si el vi fraudulent va arribar al seu destí.

AMHL_101_Q100_1908_15_001

#Enigmesdelarxiu: la Torre Cluset

Recordeu la nostra publicació sobre una “Torre Cubells” a la zona de Can Cluset?

Un nou expedient de llicència d'obres  ve a embolicar-ho tot una mica més.

Josep Pla i l’hemeroteca de La Vanguardia ens aporten una mica de llum, però tot acaba desembocant en un dels nostres #Enigmesdelarxiu

Podeu llegir sencer aquest enigma en aquest fil de twitter.

Les dues cases dels cargols

Ens agrada molt que, després de venir a consulta, compartiu amb nosaltres els resultats de les vostres investigacions.

Valentí Pons ens ha enviat un post sobre les dues cases dels cargols.

Recordeu com era abans de la restauració?

 AMHL 901-017 AF 0004395

#LHfa100anys: Homenatge de Foment del Treball a Severiano Martínez Anido, governador civil de Barcelona

A #LHfa100anys va arribar una carta  de Fomento del Trabajo Nacional adreçada a l’alcalde.  Demanava la col·laboració de l’Ajuntament  en la realització d’un homenatge a Severiano Martínez Anido, governador civil de Barcelona.

Els ajuntaments havien de recollir unes targetes signades per entitats i particulars de la ciutat i retornar-les abans del 26 d’abril.  Al text que s’havia de signar es descriu que l’homenatge es tributa “por sus actuaciones contra el terrorismo, la explotación obrera y del encarecimiento de las subsistencias y en pro del orden público y de la libertad del trabajo”.

Teniu el context històric i el document en descàrrega al nostre portal d’imatges.

AMHL 101 U-U100-1921_37_01

#Enigmesdelarxiu: la Torre Cubells

Geolocalitzant un expedient d’obres de 1901 (C410190100611) ens apareix un topònim que no coneixíem: la  “Torre Cubells”. Fent una cerca, coneixem Cal Cubells,  una ferreria a l’antiga Carretera Provincial i als seus amos, Blas i Alejandro Cubells, pare i fill, manescal i veterinari en un moment en què aquesta disciplina s’estava configurant.

Ens ha semblant molt interessant però, malauradament, aquest Cal Cubells i la Torre Cubells es trobaven en emplaçaments diferents de la ciutat i seguim sense saber d’on ve aquest topònim en uns terrenys on esperàvem trobar Can Cluset.

Podeu llegir sencer aquest enigma en aquest fil de twitter.
 

#LHfa50anys: Presa de possessió del nou Ajuntament

El 7 d'abril de 1971 es constituïa un nou consistori. El Butlletí d'Informació Municipal destacava: “por primera vez, la incorporación de una mujer, doña Rosario Ramia, a las tareas de gobierno de la Ciudad, confiándole la Tenencia de Alcaldia de Sanidad y Asistencia Social”.

Anys abans, l’1 de febrer de 1934, Justa Goicoechea havia estat la primera regidora que va tenir L'Hospitalet.

AMHLAF0029568

El Nuevo Tom Mix (1932)

Tom Mix (Thomas Hezikiah Mix) va ser un actor nord-americà nascut el 1880. Amb més de 291 pel·lícules va ser la primera gran estrella del western. També va ser el personatge protagonista de nombrosos còmics, entre ells un editat a L’Hospitalet: el Nuevo Tom Mix.

En aquesta carta d’octubre de 1932, Ramón Segarra comunica a l’alcalde de L’Hospitalet, als efectes de la llei d’impremta, la propera aparició del setmanari infantil “Nuevo Tom Mix” del qual ell és el director i Paulino Lavagna, el propietari. La raó social de l’empresa era C. Llobregat, 144.
 

El Nuevo Tom Mix era una publicació de 8 fulles plegades amb històries basades en personatges cinematogràfics. El preu era de 10 cèntims i es van editar més de 100 números.
 

Encara que fa uns anys es pensava que no s’havia conservat cap exemplar, a Tebeosfera apareixen diverses portades digitalitzades i es documenta una altra publicació de Paulino Lavagna: El Cuento Azul.

AMHL 101 V-V100-1930_43

L'enigma Meyerhoff (Capítol 1)

Els documents d'arxiu poden resoldre enigmes o plantejar-ne de nous.

En una carpeta amb documents d’un encàrrec professional a l’arquitecte Manuel Puig Janer sobre la fàbrica Cardoner i Cia hi ha diversos plànols de Ramón Puig Gairalt relacionats amb fàbriques del Torrent del Capó (actual Parc de les Planes).

Entre ells un amb el títol: “Plano del terreno que Don Ernesto Meyerhoff adquiere a Don Francisco Pastor en Hospitalet” (1916)

AMHL 904-1-1-0036

L'enigma Meyerhoff (Capítol 2)

Ernesto Meyerhoff?

De seguida hem pensat en el plànol de 1923-1924 de la Brigada Topogràfica d’Enginyers on apareix una fàbrica al mateix lloc amb el nom Ernesto Mayoral.

Va ser un error en la transcripció?

AMHL 101 CT 0001649

L'enigma Meyerhoff (Capítol 3)

Al 1916 Ernesto Meyerhoff va demanar construir un cobert per a la seva industria en un solar situat entre els carrers de la Independència i de la Igualtat a Santa Eulàlia.

Al tractar-se de la fabricació de productes derivats del sofre, l'Ajuntament li va demanar que  busqués una localització més apropiada i, finalment, es va autoritzar en una ubicació pròxima al cementiri.

De l’Ernesto Mayoral (si és que en algun moment va existir) no hem localitzat cap document fins ara.

AMHL 101_C410_1916_01569

Relació de masies de 1863

Hem participat a la iniciativa #eldocumentdeldia de l'Associació d'Arxivers - Gestors Documentals de Catalunya digitalitzant i difonent un dels documents més citats del nostre arxiu, un veritable “clàssic”.

Es tracta de la relació de les masies disseminades que existien a L’Hospitalet al 1863 amb indicació de la distància que hi havia des d’elles a la població i el punt on estaven situades.

AMHL_101_Y160_1863_01

Recordeu que si no us voleu perdre cap novetat relacionada amb l'arxiu ens podeu seguir a:

Twitter: https://twitter.com/LHArxiu
Facebook: https://facebook.com/LHArxiu/
Instagram: https://www.instagram.com/LHArxiu/

Cartell anunciant l'obligació dels carros de portar rodes de goma (1969)

En un ban, l’alcalde José Matías de España va disposar la prohibició de la circulació, pels carrers i calçades amb pis d’asfalt, de vehicles de tracció animal i mecànica que tinguessin les rodes amb llantes metàl·liques sense recobrir. La sanció per infringir la norma era de 250 pessetes.
 

A l’octubre de 1969, Luis Layola de la “C. N. S. Hermandad Sindical de Labradores y Ganaderos de Hospitalet de Llobregat” enviava a l’Ajuntament una còpia d’aquest cartell que estava penjat al tauler d’anuncis del sindicat.
 

AMHL 101_Q100_1969_01
 

Impost sobre carruatges de luxe (1893)

Els impostos sobre carruatges i cavalleries de luxe va ser un impost que en un principi recaptava l’estat però que posteriorment va ser traspassat als ajuntaments per compensar la supressió dels impostos de successió.

Aquest impost va ser creat per la Llei de pressupostos de 19 de juny de 1867 i va passar a ser un impost municipal a la Llei de Pressupostos de l’11 de juliol de 1877.

En aquest edicte de 1893 s’emplaça als propietaris d’aquests vehicles a presentar relació duplicada del nombre de carruatges que posseeixin, la seva classe i les cavalleries que en ells utilitzin.

AMHL 101-Y-Y100-1893_30
 

Notificació de la Cambra Oficial de la Propietat Urbana de L'Hospitalet demanant a l'Ajuntament que faci els mínims canvis de noms de carrers (1931)

Al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona de 28 de maig de 1931 es publicà un anunci de l’Ajuntament de L’Hospitalet indicant que els carrers Avinguda Alfons XIII, Tomás Giménez, Baró de Maldà, plaça de Correus, Progrés, Raspall, Romanins i Xipreret canviaven la seva denominació per Alcalá Zamora, Avinguda Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, Plaça de la República, 14 d’Abril, Primer de Maig, Martí Julià i Republicans, respectivament.

Davant d’aquests canvis de denominació la Cambra Oficial de la Propietat Urbana de L'Hospitalet pren l’acord de demanar a l'Ajuntament que faci els mínims canvis de nom possibles, pels trastorns que això suposa, i suggereix que es deixin les noves denominacions per als futurs nous carrers.

AMHL_101_C310_1931_079

Butlletí de comanda de plaques de carrer de R. Serrano (1931)

Butlletí de comanda de R. Serrano, una empresa de decoració funerària de Barcelona, on ofereixen plaques de carrer de bronze muntades sobre un tauler de marbre per commemorar la República i els seus herois.

AMHL_101_C310_1931_007_1

Canvi de denominació de diversos carrers (1931)

La proclamació de la República el 14 d’abril de 1931 va suposar nombrosos canvis en el nomenclàtor dels municipis.  Noms de carrers amb significació monàrquica o religiosa van ser substituïts per noms vinculats a la República i els seus herois.

En aquesta còpia de l’anunci enviat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona es comunica que els carrers Avinguda Alfons XIII, Tomás Giménez, Baró de Maldà, plaça de Correus, Progrés, Raspall, Romanins i Xipreret canvien la seva denominació per Alcalá Zamora, Avinguda Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, Plaça de la República, 14 d’Abril, Primer de Maig, Martí Julià i Republicans, respectivament.
 

AMHL_101_C310_1931_007_2

Reunió sobre l'arrendament del molí de la Bordeta i els drets del molí de la Marina (1894)

En data 13 de gener de 1894, la Junta directiva del Reial Canal de la Infanta Luisa Carlota de Borbó convocava a una reunió a tots els terratinents que se servien de les aigües del canal per al rec del seu conreu. L’objecte de la trobada era atorgar l’arrendament de dos molins, un d’ells situat a L’Hospitalet de Llobregat; l’altre a la Bordeta (Sants, Barcelona).

L’arrendament dels molins, propietat del canal, era un fet ordinari a través del qual s’esperava poder obtenir un rendiment econòmic. El canal de regadiu era una infraestructura de primer ordre que feia arribar aigua a punts de secà i, d’aquesta manera, facilitar el desenvolupament del conreu i estendre’n la seva producció. Avui en dia encara queden vestigis del canal arreu de la comarca.

AMHL 101 G-G120-1894_25

Premis a la virtut (1899)

Convocatòria d'un concurs per dotar d'un premi a la virtut, de 500 pessetes  a persones o famílies dedicades a l'agricultura que hagin acollit a un orfe a casa seva o qualsevol  acte de caritat. L'organitzador d'aquest premi és " Instituto Agrícola Catalán de San Isidro".

AMHLCA0002458

Gran Fábrica de Hebillas y Cadenas Luis Creus (1910)

La fàbrica Luis Creus va ser fundada per Jaume Creus l’any 1875. La seva principal producció és la de corretges i cuir per usos industrials.

En aquesta carta de 1910, el senyor Luis Creus li demana a l’Alcalde la certificació d’uns documents relacionats amb un operari de la fàbrica que s’han de presentar al consolat francès.

AMHL 101 Q-Q300-1910_29

Subhasta de la fortificació del poble de L’Hospitalet (1843)

A les actes del ple de 1837 apareixen diverses referències a fortificar L’Hospitalet per a protegir-se dels atacs de les partides carlines. En aquest document de 17 de desembre de 1843 es fa constar el resultat d’una “subasta de la fortificación”.

Els millors postors  havien d’enderrocar “todo lo que sea fortificación” i tornar al seu estat original “las paredes de edificios sobre los cuales estaban edificados los Fuertes.” Es van subhastar els forts de “Casa Arús, el de Casa Molinas, el de Casa Prats y el del Cuartel”.

La persona que guanyava la subhasta quedava com a propietari de  “los ladrillos  piedras herramientas  maderas y demas que constituyan el fuerte el dia del remate.” 

També es van rematar les portes de la  fortificació que estaven depositades als baixos de la casa consistorial.

AMHL 101-X210-1843_08

Acte benèfic del Cinematògraf Dr. Robert a favor de les víctimes del terratrèmol de Sicília (1909)

El terratrèmol de Messina  es va produir  el 28 de desembre de 1908 a Sicília i Calabria. El terratrèmol va ser d’una intensitat extraordinària i va provocar un tsunami d’uns 12 metres d’alçada. Es calcula que es van perdre entre 75.000 i 200.000 vides humanes.

Les notícies que arribaven d’aquesta catàstrofe van originar una onada de solidaritat internacional que també va arribar a L’Hospitalet. El 28 de gener de 1909. Joan Monrós va programar una sessió especial al seu Cinematògraf Dr. Robert del carrer Major. La recaptació (254,80 pessetes) va ser entregada al Cònsol d’Itàlia.  Es van descomptar cinc pessetes, que es van lliurar a Valentí, un “cec fill d’aquesta vila”.

AMHL 101 N-N100-1909_46

Pablo Carafí mossegat pel gos d'un guarda municipal (1892)

El 1892 va tenir lloc un incident entre dos membres de seguretat. Pau Carafí, guarda particular d’una companyia d’aigües, va ser mossegat pel gos del guàrdia municipal de torn després d’haver tingut unes quantes paraules malsonants. El resultat de la queixalada canina va ser de quatre forats a la cuixa de Carafí. Si bé els fets van passar a Esplugues de Llobregat, Carafí era veí de Cornellà de Llobregat i el guarda exercia a L’Hospitalet. L’alcalde de Cornellà va sol·licitar la col·laboració de les autoritats de L’Hospitalet ja que, segons el veterinari que intervingué en l’incident, el gos era perillós i ja havia atacat altres persones prèviament. Per l’alcalde de Cornellà no era només un contratemps que afectava a l’àmbit veterinari, vist que demanava a l’alcalde de L’Hospitalet una amonestació o correctiu al guarda pels insults proferits contra el ferit.

AMHL 101-M-M400-1892_35

Retrats de Guimerà a la carta (1924)

Aprofitant l’avinentesa de la mort d’Àngel Guimerà, produïda el juliol de 1924, el pintor J. Ballesteros, qui realitzà retrats originals i al natural del poeta i dramaturg quan encara era viu, envià una carta a l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, entre d’altres municipis, oferint la possibilitat que poguessin adquirir un retrat del desaparegut Guimerà, de qualsevol mida i tècnica (ja fos a l’oli, al pastel o al llapis).

AMHL 101 P-P200-1924_27
 


 

“Seamos españoles” (1843)

El militar Miguel de Araoz fou enviat a Catalunya com a Capità General per aturar la revolta de la Jamància o Camància. Aquesta fou l’última de les rebel·lions conegudes com les bullangues, que van tenir lloc a Barcelona entre 1837 i 1843. Els revoltats estaven en contra del govern espanyol, el qual havia dissolt el senat violant la Constitució de 1837.

Araoz fou nomenat cap de l’exèrcit a Catalunya el 16 de setembre i va publicar aquest discurs en el que intentava convèncer els revoltats perquè es rendissin: “Seamos españoles, no provoquemos crisis y conflictos, (...) ceded a la reflexión, no queráis ser los causantes de la desventura de la patria, meditad sobre la suerte de esa capital, que por su industria es la envidia de los estranjeros.”

Però Miguel de Araoz no se’n va sortir i fou destituït la setmana següent de ser nomenat. Finalment, després de diversos bombardejos sobre Barcelona (dirigits pel futur general Prim), la revolta fou esclafada.

AMHL 101-U310-1843_01

El retrat ¿manipulat? de l'alcalde Jaume Prats i Carbó

Dilluns, amb motiu del Dia Mundial contra la Falsificació, ens preguntàvem si a l’arxiu tenim cap document manipulat o falsificat. Potser manipulat sí. Fa un temps, un usuari del nostre portal d’imatges ens va comentar la seva teoria sobre aquest retrat de l’alcalde Jaume Prats i Carbó (donació de Magdalena Casas). Un retrat que li va cridar l’atenció per la poca expressivitat de la seva mirada.

Jaume Prats i Carbó va ser alcalde de L’Hospitalet durant poc més de sis mesos (de l’1 de març al 17 de setembre de 1877) fins a la seva prematura mort. D’aquests sis mesos potser molts ja els hauria de passar malalt, perquè en moltes actes del ple figura com alcalde accidental el seu germà i primer tinent d’alcalde, Fortunat Prats i Carbó. Tot plegat hauria fet impossible fer una foto institucional de l’alcalde.

És possible que en el moment de la seva mort es prengués la decisió de fer aquesta foto de Jaume Prats difunt al seu llit i es va manipular la foto per obtenir un retrat “en vida” de l’alcalde. L’alteració també podria haver estat feta en un moment molt posterior, però el fet que tinguem una foto de l’alcalde difunt és una mica insòlit i sembla lògic que ja s’hagués fet amb aquesta intenció.

Què en penseu? És un retrat manipulat? Qui i quan va fer la manipulació? Tota la informació que podeu aportar serà molt ben rebuda.

AMHLAF0000042 i AMHLAF0000810

Falsificació de segells (1886)

L’any 1886 la Administración de contribuciones y Rentas de la Provincia de Barcelona Negociados de Estancadas, era l’encarregada de la recaptació d’impostos.

En aquest cas van detectar la falsificació de segells de 15 de cèntims amb la imatge del Rei. Per poder identificar-los demana a l’Ajuntament que vagi als estancs i inspeccioni els segells. Han de mirar una sèrie de característiques que fan denotar que són falsificacions: la inscripció dels 15 cèntims, la figura del Rei o el retallat de la vora que són imperfectes.

AMHL 101-M-M400-1886_46
 

Premis als pares amb més de 12 fills (1915)

En aquesta carta de la Diputació Provincial de Barcelona es comunica que es concedeix un premi per als pares que tinguin dotze o més fills i siguin pobres.

A més a més també es premiarà a les viudes que mantinguin un gran número de fills.

AMHL 101 N100-1915_36

Denominació del Carrer Boada (1896)

En aquest document adreçat a l’alcaldia, Gabriel Boada Travessa, es dona  per assabentat de l’acord de l’Ajuntament pel qual es posa el nom de carrer Boada a una línia de cases que es troben situades dins del perímetre de la seva fàbrica.

La fàbrica Boada y Buigas es dedicava a la fabricació de productes químics i estava situada al barri de la Marina, a la vora del mar. L’expedient de construcció de la fàbrica (C410188400158) inclou un plànol de la façana de la fàbrica de 22 de febrer de 1884.

AMHL 101 C310-1896_30

Picabaralla entre les alcaldies de Sants i L'Hospitalet de Llobregat

L’Hospitalet de Llobregat se situa al marge esquerre del riu Llobregat i, morfològicament, es compon d’un seguit de turons (la Torrassa, Les Planes i Can Serra) entre els quals s’obren pas torrents i rieres, com La Riera Blanca, el torrent Gornal, la riera de Can Vidalet i el torrent d’Esplugues.

Aquests torrents moltes vegades es veien afectats per males pràctiques de particulars i industrials, els quals hi abocaven residus de tota mena. S’ha de dir que també era una pràctica molt perseguida per les autoritats municipals, les quals intentaven mantenir la legalitat ambiental.

Així va succeir l’any 1896, quan l’alcalde de L’Hospitalet de Llobregat va denunciar que uns terratinents i industrials del terme municipal de Sants abocaven aigües brutes al torrent del Gornal i a la Riera Blanca. La negativa de l’alcalde de Sants per acceptar els fets va desencadenar un conflicte entre els dos municipis, havent-hi d’intervenir el governador de la província de Barcelona qui, finalment, resolgué que uns representants del Cos d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de la secció d’Obres públiques anés al lloc dels fets a fer un reconeixement del lloc i comprovar així si era certa la denúncia emesa per l’alcalde de L’Hospitalet.

AMHL 101 G-G100-1896_27

Canvi de nom del Carrer Campalans per Salvador Seguí

Salvador Seguí i Rubinat (Tornabous, l'Urgell, 23 de desembre de 1886 - Barcelona, 10 de març de 1923), conegut com a El Noi del Sucre, fou un dels líders més destacats del moviment anarcosindicalista de Catalunya de principi del segle xx. El seu sobrenom forma part del mite, amb orígens diversos com pel costum de menjar-se els sucres que li servien amb el cafè; o com ell mateix va comentar, que se l'havia posat ell mateix perquè "Home! De tan dolç que sóc i perquè atrec les mosques".

AMHL 101 C-C310-1927-1942_15

El jazz a l’hemeroteca digital

Avui celebrem el Dia Internacional del Jazz cercant a la nostra hemeroteca digitalitzada quines van ser les primeres aparicions del terme “jazz” a les publicacions de la nostra ciutat.

La primera aparició és al Butlletí del Grup Excursionista Saltadiç de novembre de 1928. En un article signat per “Espartaco” es lamenta del escàs èxit de la campanya de recollida de llibres per a formar una petita biblioteca a l’associació amb els següents arguments: “Joves que pensin amb Ilibres? Una biblioteca dieu ? Res... res... [...] Estem en l’època del triomf del Jazz, de la Baker i del que té el cap i els punys forts com la pedra.” Altres aparicions posteriors vinculen el jazz amb el soroll i la immoralitat.

El 17 de març de 1948 va haver un concert al Casino Nacional de “Rapsodia en blue, de Gerswin y una selección de discos de «jazz» autentico”. Al número de febrer es va publicar un article defensant el jazz i lloant l’obra de Gershwin. Però al número d’abril apareix el següent comentari: “...el concierto de jazz auténtico fué un éxito de público. Casi casi éramos diez... Y todavía tres de ellos se entretuvieron charlando como si tal, completamente indiferentes a la música.” “...de todas maneras fué mejor que viniesen pocos. Porqué ahora nos hemos enterado que lo Rapsodia en blue, a criterio de los verdaderos swingfan, es una birria.”

Diada del llibre, 23 d’abril de 1931

“Avui, Festa del Llibre..., una bella festa que molts pobles haurà celebrat, una diada d'exaltació a la Cultura... ¿com ha’ celebrat el Dia del Llibre, la ciutat d'Hospitalet?
 

Fa pena pensar-hi. Ni una sola parada de llibres al carrer, ni un sol mot pronunciat en elogi del llibre, segurament que ni els infants de les escoles se'ls ha recordat la data d'avui.”
 

Així es lamentava Ramón Casas Comas al 1930 del poc ressò que tenia la diada del llibre, que fins  aquell es celebrava a l’octubre, a L’Hospitalet. Ho feia en un article publicat a Llibertat, el periòdic comarcal d'Esquerra Republicana.


Al 1931 la diada del llibre va canviar de data, passant a celebrar-se per Sant Jordi. Podem trobar a Ramón Casas Comas en la parada de llibres muntada per l’entitat Palestra davant de l’Ajuntament.
 

Com explicàvem en aquest document del mes (on podreu trobar una explicació més detallada del context històric), aquesta fotografia seria la primera celebració, documentada, de la Diada del Llibre a L’Hospitalet de Llobregat.
 

Una carta de Montblanc (1934)

L’Estatut d’Autonomia es veia amenaçat per les denúncies de la Lliga Catalana al Tribunal de Garanties Constitucionals de la República. El partit conservador no estava gens d’acord amb la nova Llei de Contractes de Conreu que beneficiava a la pagesia. El govern de Madrid estava en mans de la dreta. La Generalitat de Lluís Companys veia perillar les llibertats democràtiques i l’autogovern.

En aquest context, el juny de 1934 va arribar aquesta carta a l’Hospitalet, en la qual l’Ajuntament de Montblanc demanava als altres municipis de Catalunya que aprovessin acords per denunciar la situació i mostrar suport al govern de la Generalitat.

L’octubre del mateix any el govern català fou detingut, la Generalitat intervinguda i els ajuntaments passaren a ser controlats per l’exèrcit. 

AMHL 101-V100-1934_006

La grip del 1918

Si encara no l’heu llegit us volem recomanar el reportatge del L’Hdigital: "La grip del 1918 a L'H, la pandèmia dels nostres besavis".  A l'article s’analitzen les estimacions del número de persones contagiades i mortes per l’anomenada grip espanyola i es descriu com es va viure aquesta crisi sanitària  al consistori a través dels llibres d’actes dels plens municipals.

Podeu consultar les digitalitzacions de les actes del ple de 1918 al nostre Portal d’imatges.

Homenatge a Anselm Clavé (1924) 

Josep Anselm Clavé i Camps va néixer a Barcelona l’any 1824 i morí a la mateixa ciutat l’any 1874. Va ser un polític, compositor i escriptor català. Fundador del moviment coral a Catalunya i Espanya i impulsor del moviment associatiu. Amb els cors va aconseguir donar eines culturals a les classes obreres i això va ajudar a adquirir formació, autoestima i al mateix temps un fort sentiment de pertànyer a un col·lectiu. Aquest fet va provocar que es convertís en un eix vertebrador de la societat catalana.

En aquest escrit la Coral Campestre convida a l'Alcalde i al Consistori a l'acte d'homenatge en commemoració del centenari del seu naixement que té lloc a la plaça de l'Ajuntament. S'acompanya un petit cartell que inclou l'anunci i el programa d'activitats.

AMHL 101 U-U430-1924_22

Col·leccionisme de segells

Joan Caballé i Fàbregas, professor d’arquitectura i resident a Barcelona, demana a l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat si li poden fer arribar una còpia dels segells vigents i, sobretot, dels antics, dels quals se’n tingués notícia documental, per poder completar la seva col·lecció. No es refereix als segells de les cartes de correus, sinó a aquelles marques dels ens municipals per les quals se senyalava qui emetia el document de torn.

Aquests emblemes solien estar composats per algun dibuix heràldic relatiu al topònim de la localitat o al senyoriu al qual pertanyien. De fet, la importància del segell té a veure amb aquest darrer aspecte, ja que a través del dibuix heràldic es podia saber qui era l’autoritat emissora i, per tant, la importància del document. Així doncs, no ha d’estranyar que, en temps pretèrits, no només institucions públiques ostentessin aquestes marques, sinó que monarques, nobles i eclesiàstics també se’n servissin amb els ja coneguts segells de cera.

AMHL 101 V-V100-1894_44

El Faro del Llobregat (1914-1918)

El Faro del Llobregat va ser una publicació que va existir entre els anys 1914 i 1918. Publicada a Sant Feliu de Llobregat. 

La voluntat d’aquesta publicació segons la seva carta de presentació enviada a l’Ajuntament de L’Hospitalet,  era la de donar l’opinió al poble i defensar els interessos dels ciutadans de la comarca.

En aquest escrit s'informa de la creació d'aquesta publicació i es demana que l'Ajuntament de L'Hospitalet s'hi subscrigui i la promocioni.

AMHL 101 V-V100-1914_46_01

Edicte contra la pesta (1721)

“Edicto general comprehensivo de todas las Reales Provisiones y Ordenes y de los Edictos, Instrucciones y Providencias generales dadas en este Principado de Cataluña para preservarles y resguardarle de la peste o contagio que aflige à la Provenza” Barcelona, 1 de juliol de 1721.

Aquest edicte estableix les disposicions que l’autoritat va establir per preservar el Principat de Catalunya de la pesta que assolava la regió francesa de la Provença, declarada el juliol del 1720 a la ciutat de Marsella.

L’edicte, que comprèn 92 pàgines, a més del Indice Alphabetico de este General Edicto, és signat per Francisco Pío de Saboya y Moura Corte-Real (1627-1723), capità general del Principat de Catalunya. La impressió és a càrrec de Joseph Teixidó, impressor del Rey N. Señor. El rei és Felip V, vencedor de la guerra de Successió.

AMHL 101_sXVIII_correspondència_c_01_04

Benedicció divina dels edificis de les Cases Consistorials i Escoles públiques (1895)

El 24 de juny de 1895 té lloc la inauguració de la nova Casa Consistorial de L’Hospitalet de Llobregat, així com de l’edifici de les Escoles públiques, gràcies al donatiu que féu Rossend Arús i Arderiu (1845-1891), veí del municipi, qui fou membre del Centre Català i secretari del Primer Congrés Catalanista.

El cerimonial havia de rebre la benedicció del bisbe de Barcelona qui, no podent assistir a l’acte per estar practicant la Santa Pastoral Visita, delegà a l’arxipreste de Sant Feliu de Llobregat que verifiqués la benedicció dels edificis en nom del bisbat.

AMHL 101 U-U100-1895_40

Els militars ocupen l’Ajuntament (1934)

El cinc d’octubre de 1934 va tenir lloc a Astúries una revolta obrera contra la tendència conservadora del govern espanyol. A Oviedo es va proclamar la República Socialista Asturiana. Per altra banda, a Catalunya el govern d’esquerres de la Generalitat també va rebel·lar-se i el sis d’octubre Lluís Companys va proclamar l’Estat Català federat amb la República Espanyola.

El mateix dia però, el president i el seu govern foren detinguts per l’exèrcit i empresonats. L’endemà, a L’Hospitalet els militars van prendre possessió de l’Ajuntament. Ramon Frontera i Bosch, l’alcalde democràticament escollit, també va ser arrestat i el comandant Alfredo Martín Velázquez passà a ocupar el seu lloc.

AMHL 101-T100-1934_018
 

Agrupació Estat Lliure (1934)

La llibertat d’associació que permetia la democràcia de la Segona República va possibilitar que a L’Hospitalet es desenvolupés un ric teixit associatiu a tots els nivells: cultural, polític, sindical i esportiu.

En aquest cas podem constatar l’existència d’aquesta agrupació nacionalista, la qual mostrava la seva preocupació per la tensa relació que existia en aquells moments entre el govern de la Generalitat (d’esquerres i catalanista) i el de la República (en mans de la dreta).

AMHL 101-U430-1934_001

Els escombriaires indignats (1908)

En aquesta carta un grup d'escombriaires arribats de Barcelona i ubicats, per designació de les autoritats, sota les bòbiles de Collblanc, es queixen de l'intrusisme d'un altre grup de gent gallega que fan tasques d'escombriaires.

Justifiquen que ells s'han construït les seves cases d'obra, les han pintades i tenen cura de la zona perquè estigui neta i sense mals olors i que en canvi els altres viuen a dues passes en la brutícia, en barraques i a més a més la seva conducta és dolenta.

Demanen a l'Ajuntament que els posin condicions d'higiene i de moralitat o que els eradiquin de la zona. Signa la carta la comissió d'escombriaires.

AMHL 101-G-G130-1908_36
 

La revolta de les Quintes del 1870

A l’abril de 1870 es va produir a diversos pobles del pla de Barcelona i el Baix Llobregat una revolta popular d’oposició a la crida del govern espanyol que obligava els homes joves (mossos de quinta) a servir dins l’exèrcit.

En aquesta carta del 18 de maig de 1870, el Jutjat de 1ª instància de Sant Feliu de Llobregat demana que l’Ajuntament informi, amb urgència i exactitud, del lloc on els revoltats de la quinta van obrir foc contra el Batalló d'Enginyers el 7 d'abril de 1870 i si aquest lloc pertany a Hospitalet o a Sants.

Podeu trobar més informació sobre aquest fet històric a Local-Mundial, el blog de Manuel Domínguez.

AMHL 101- M240-1870_09_18700518

El bombardeig del 25 de juliol de 1937

L’Ajuntament va demanar a la Direcció General de Radiodifusió de la Generalitat que s’emetés per ràdio un anunci demanant que es cedís excepcionalment la recaptació dels espectacles a favor dels afectats pel terrible bombardeig que acabava de patir l’Hospitalet i que havia provocat nombroses morts.

AMHL 101-U320-1937_035

Constitució de la Junta de Defensa Passiva Local (1937)

El 19 d’agost de 1937 l’alcalde de L’Hospitalet convocava a l’arquitecte municipal Ramon Puig i Gairalt, entre d’altres, a acudir a la constitució de la Junta de Defensa Passiva Local. Aquest organisme seria l’encarregat de promoure i recolzar la construcció de refugis antiaeris per protegir la població dels atacs de l’aviació feixista.

AMHL 101-T520-1937_022

La confiscació de negocis (1936)

Francesc Serinyà treballava al Departament de Circulació de l’Ajuntament de Barcelona. Però en aquesta carta dirigida a l’alcalde de l’Hospitalet no tractava de cap tema de circulació, sinó que volia aclarir la situació d’una parada del mercat de la Torrassa que, per la mort del seu propietari, havia passat a les seves mans. El cas és que la CNT va intentar confiscar el negoci, però finalment ho va fer l’Ajuntament. En Serinyà vol que se’ls deixi treballar lliurement i es compromet a seguir atenent a tots els compromisos i a no acomiadar a ningú.

AMHL 101-U440-1936_041

Mestres traslladats per la guerra (1938)

El Negociat d’Ensenyament del Departament de Cultura de la Generalitat va enviar aquest llistat de mestres que havien estat traslladades degut a l’ocupació de Lleida per part de les forces franquistes.

Les mestres Teresa Esteve i Serra, Teresa Florensa i Bea i Anna Maria Cid i Letamendi van ser destinades a centres escolars de l’Hospitalet.

AMHL 101-P100-1938_002
 

Un cas de violència de gènere (1935)

Mauro Roca Beltran, habitant d’un poble de Castelló, fa arribar a través del seu ajuntament un escrit a l’Hospitalet reclamant que es cerqui la seva dona i la seva filla i se les obligui a tornar al domicili conjugal. Però la dona, Humilitat Escrig Moliner, explica a la policia de l’Hospitalet que era maltractada pel seu marit i que no pensa tornar a Castelló. Maltractada i “no només de paraula”.

En aquella època aquesta violència també existia i no era perseguida. Per sort, almenys en aquest cas, sembla que la policia no es va posar de part del marit i no va obligar la dona a tornar.

AMHL 101-M100-1935_009

El bombardeig del 21 de gener de 1938

La Comissaria General d’Ordre Públic de l’Hospitalet va elaborar aquest informe sobre els desperfectes ocasionats pel bombardeig franquista que va tenir lloc a les cinc del matí del dia 21 de gener de 1938.

Es detallen els llocs on va caure cada bomba, sent el recompte final de 25 bombes llançades sobre el municipi. Tot i els molts danys causats, s’esmenta que sortosament no hi va haver cap víctima mortal.

AMHL 101-M100-1938_011

L’Olimpíada Popular de Barcelona (1936)

Les dues ciutats finalistes per organitzar els Jocs Olímpics de 1936 eren Berlín i Barcelona. Finalment el Comitè Olímpic Internacional es va decantar per la capital alemanya.  Però amb l’ascens de Hitler al poder, aquells Jocs Olímpics anaven encaminats a ser una apologia del nazisme.

Per això, Barcelona no es va quedar de braços plegats i va decidir organitzar unes Olimpíades alternatives que volien transmetre uns valors molt diferents als de la dictadura del partit nazi.

L’anomenada Olimpíada Popular havia de celebrar-se del 19 al 26 de juliol. S’hi havien inscrit més de 5.000 atletes de tot el món i els dies abans van arribar a la ciutat 20.000 visitants.

Malauradament, el cop d’Estat i l’inici de la Guerra Civil van impossibilitar la celebració dels Jocs.

AMHL 101-P500-1936_037

Les escoles de secundària (1938)

El servei de l’ensenyament secundari encara no havia estat traspassat a la Generalitat, i per tant aquesta era una competència del govern central de la República. Això li explicaven a l’alcalde des del Departament de Cultura. L’Ajuntament de l’Hospitalet estava interessat en potenciar l’ensenyament secundari i calia trobar la fórmula per coordinar-se amb l’Estat i poder fer front a les necessitats de la població.

AMHL 101-P100-1938_002

Un míting al cine Romero (1936)

Febrer de 1936. Queda poc per unes eleccions generals espanyoles. El Front Popular, una conjunció de partits d’esquerres, espera poder recuperar el govern de la República de mans dels partits conservadors.

A l’Hospitalet, el dia 10 hi ha convocat un míting al cine Romero del carrer Romanins. Hi intervindran diversos representants del Front d’Esquerres català que provenen de diferents partits: Pere Ardiaca, Enric J. Ferrer, Josep Martí Feced, Pere Mas Oliver, Jaume Miravitlles, Josep Quero, Marià Rubió Tudurí i Ramon Frontera. Aquest últim va ser alcalde de l’Hospitalet.

AMHL 101-U430-1936_003

La Unió Socialista a L’Hospitalet (1934)

La Unió Socialista de Catalunya era un partit català que el 1934 va formar part del govern de Lluís Companys. Un dels seus líders, Joan Comorera, va ser conseller d’Economia i Agricultura i va impulsar una llei de contractes de conreu. Aquesta normativa tenia l’objectiu d’acabar amb els antics contractes de rabassa morta i protegir els camperols perquè no poguessin ser expulsats de les terres que conreaven.

En aquest text veiem com un diputat de la USC havia de venir a L’Hospitalet per explicar la finalitat de la llei; la qual va ser denunciada per la conservadora Lliga Catalana i impugnada pel Tribunal de Garanties Constitucionals de la República, provocant així un fort enfrontament entre la Generalitat de Companys i el govern central d’Alejandro Lerroux.

AMHL 101-U430-1934_001

La mort de Macià (1933)

La nit de Nadal de 1933 va morir Francesc Macià, el primer president de la Generalitat recuperada. Tenia 74 anys i l’acte del seu enterrament va ser multitudinari.

En aquesta breu nota el president del Parlament, Joan Casanovas, comunicava el succés a l’alcalde de l’Hospitalet, que en aquells moments era Josep Muntané i Almirall.

El mateix Casanovas ocupà el càrrec de president interí fins que l’1 de gener de 1934 el Parlament escollí per majoria absoluta com a nou president a Lluís Companys.

AMHL 101-U320-1933_031

Acte del Partit Comunista de Catalunya (1932)

El cinema Lumière, situat al carrer Rossend Arús, va acollir en aquesta ocasió un acte del Partit Comunista de Catalunya. La petició de Víctor Montaner Gual data de setze de novembre de 1932, el míting estava programat pel dia divuit i les eleccions al Parlament de Catalunya eren el vint de novembre.

A aquest partit les eleccions no li van anar massa bé, però les forces catalanistes d’esquerres van obtenir una gran majoria. A causa de la dictadura franquista no es van poder tornar a celebrar eleccions al Parlament fins el 1980.

AMHL 101-U430-1932_001

El CADCI (1933)

El Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria era una associació catalanista creada el 1903 que agrupava treballadors d’aquests sectors, especialment dependents de comerços.

Durant la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930) fou clausurat. Posterioment es reobrí i el 1932 el seu president va ser nomenat conseller de Treball i Assistència Social de la Generalitat.

En aquesta carta dirigida a l’Ajuntament de l’Hospitalet, el CADCI convida al consistori a participar en els actes de commemoració de l’11 de setembre portant un ram de flors al monument a Rafael Casanova; tradició que en l’actualitat se celebra cada any.

AMHL 101-U430-1933_005

Acte anarquista Manuel Arbona

L’Arxiu conserva un nombre considerable de sol•licituds de Salvador Martí, integrant de l’Ateneu Pro Cultura Pau i Amor. En aquesta es demana autorització per celebrar una conferència titulada “Anarquia” que durà a terme el sindicalista de la CNT Manuel Arbona (no sabem si es tracta de Manuel Arbona Cuesta, qui durant la Guerra Civil va ser alcalde de Dènia).

La notable quantitat de sol·licituds d’actes dels diversos ateneus de l’Hospitalet ens indica la gran activitat que tenien.

AMHL 101-U430-1932_001
 

La Unió Republicana de L’Hospitalet

Aquest pamflet, conservat per duplicat a l’arxiu, anunciava un acte pel 29 de març de 1931 de la recent creada Unió Republicana de L’Hospitalet. Uns dies després, el 12 d’abril, aquesta coalició va guanyar les eleccions municipals.

Els resultats d’aquestes votacions, molt favorables a les forces republicanes, va provocar que el rei Alfons XIII abandonés el país. A Catalunya va vèncer l’Esquerra Republicana, un partit fundat el mes anterior i que encapçalava la coalició de la Unió Republicana de L’Hospitalet.

El cinema Oliveras, que va estar en funcionament fins el 1989, estava situat a la cantonada entre el carrer Baró de Maldà i el passatge Xerricó.

AMHL 101-U430-1931_010

Un partit del Centre d’Esports de L’Hospitalet (1937)

El Centre d’Esports de L’Hospitalet va convidar l’alcalde a assistir a un partit de futbol amb finalitats benèfiques el 18 de desembre de 1937. Els diners recaptats havien de ser destinats per ajudar els combatents republicans que lluitaven al front.

El president del Centre d’Esports era Joan Marsol i Ricart, i el partit havia de tenir lloc al camp de La Remunta.

AMHL 101-P500-1937_012

Els Amics de l’Art Escènic (1934)

Cinc de març de 1934. Un grup de teatre al barri obrer de Collblanc.

Dolores González Hernández, de 30 anys, casada i habitant del carrer de Llançà, va fer aquesta instància a l’Ajuntament. Ella era una integrant de la recent creada associació cultural “Amics de l’Art Escènic”  i demanava permís per realitzar la primera assemblea ordinària. La reunió havia de tenir lloc al local de l’entitat, situat al número 103 del carrer de Pujós.

AMHL 101-U430-1934_005

Refugis antiaeris al carrer Rossend Arús (1937)

Aquest document no té data, però pel seu context tot indica que es va escriure durant l’any 1937. El Casal d’Esquerra del districte primer estava construint uns refugis antiaeris a la seva seu situada al número 49 del carrer Rossend Arús i demanava ajut a l’Ajuntament per completar-los.

AMHL 101-U430-1937_019

Homenatge a Antoni Blanch Latorre (1937)

L’hospitalenc Antoni Blanch era un soldat aviador que a l’inici de la Guerra Civil es trobava destinat al Marroc. Juntament amb un mecànic, va desertar del bàndol franquista i va fugir en avió per incorporar-se a les forces republicanes. Aquesta gesta el va fer molt famós i va ser proclamat un heroi de la República.

El 1937 però, Antoni Blanch va morir en un combat aeri prop de Madrid. Per aquest motiu l’Ajuntament li va retre aquest últim homenatge.

AMHL 101-U310-1937_018

Excursions, partits de futbol i escacs (1935)

En aquests dos documents de principis de 1935 podem observar algunes activitats dutes a terme pels mestres de les escoles municipals del carrer Fortuny. Els docents organitzaven excursions pel cap de setmana on, a més dels nens i nenes, també hi podien participar pares i mares.

Podríem destacar, per exemple, les partides simultànies que va jugar el tres cops campió  d’escacs de Catalunya Ramon Rosselló amb els joves alumnes de l’Hospitalet.

AMHL 101-P130-1935_028

La mestra Clara Vicente Boadas (1935)

El 14 de març de 1935, la recent nombrada directora del nou Centre Escolar Francesc Macià de l’Hospitalet, sol·licitava permís a l’Ajuntament perquè el proper diumenge es pogués celebrar una reunió de pares i mares a l’escola. L’objectiu de la trobada era la constitució de l’Associació de Pares de Família de les nenes de l’escola.

Mestres joves, implicats i amb una nova manera d’ensenyar i de treballar havien arribat a les escoles. Un model educatiu que es va veure tallat de soca-rel pocs anys després.

AMHL 101-U430-1935_001

Una postal dels milicians del front (1936)

Són diverses les postals de milicians de l’Hospitalet que lluiten al front que es conserven a l’Arxiu Municipal. En aquesta, els milicians de l’Ateneu Republicà d’Esquerra del districte segon, els quals formen part de la Columna Macià i estan destinats a la Serra d’Alcubierre (Osca), saluden a l’Ajuntament i a la població i es conjuren per derrotar tots junts el feixisme.

AMHL 101-V100-1936_059

El general Yagüe

El general Juan Yagüe és conegut com “el carnisser de Badajoz”, ja que durant la Guerra Civil va ordenar afusellar 4000 persones en aquesta ciutat, la majoria civils. En declaracions a un periodista americà el mateix Yagüe digué: “Clar que els vam matar. Què esperava vostè? Que portaria 4000 presoners rojos amb la meva columna, havent d’avançar a contra rellotge? O que els hauria alliberat a la meva rereguarda deixant que Badajoz fos roja un altre cop?”

En aquest document de l’Arxiu veiem com des de Ceuta envien la cartilla militar de Vicente Vacarizo, un veí de L’Hospitalet que ha complert allà el servei. Qui signa és Juan Yagüe, el futur general i ministre de Franco.

AMHL 101-K100-1932_051

Perill de bombardeig a l’estació de tren (1937)

El responsable de l’estació dels ferrocarrils MZA (Madrid - Saragossa - Alacant) estava molt preocupat perquè veia que durant els bombardejos aeris molta gent corria a refugiar-se a les andanes de l’estació (entre 200 i 400 persones diàriament).

Això era extremadament perillós ja que les connexions ferroviàries eren un objectiu susceptible de ser atacat per l’aviació rebel.

Per aquest motiu demanava a l’alcalde que actués per fer comprendre als ciutadans que aquest no era un lloc segur.

AMHL 101-U440-1937_039

Les nenes que reclamaven una mestra per aprendre (1937)

Les alumnes de l’Escola Nacional 27 del carrer Fermín Galán enviaven aquesta nota a l’alcalde perquè volien que la seva mestra fos la Maria Viladrich, o que almenys els hi posessin una mestra fixa, ja que darrerament canviaven de professora molt sovint i “d’aquesta manera no aprenien res”.

El text ve acompanyat del segell de l’escola i ve signat per les nenes de la classe
.
AMHL 101-U440-1937_039

Proposta de creació de refugis antiaeris (1936)

Segurament aquest document plasma la primera proposta de construir refugis antiaeris a l’Hospitalet. El sindicat de la CNT considerava que es tractava d’una qüestió important i urgent. L’Ajuntament ho va estudiar però en un primer moment va considerar que a l’Hospitalet no eren necessaris. Més endavant però, davant els violents bombardejos de l’aviació franquista, el consistori va rectificar i va donar suport a la creació d’una xarxa de refugis per protegir els habitants de la ciutat.

AMHL 101-U430-1936_070

Un refugi a la Ronda de la Torrassa (1937)

Avelino Soler, mestre de l’escola situada al número 111 de la Ronda de la Torrassa, demanava permís a l’Ajuntament per celebrar una reunió del comitè de construcció del refugi d’aquest mateix carrer. Aquest comitè estava format en gran part pels alumnes de l’escola i sembla ser que el refugi ja el tenien pràcticament acabat.

AMHL 101-P160-1937_043

El vicecònsol italià que no volia pagar (1934)

Alessandro Majeroni era el vicecònsol de l’Itàlia feixista de Mussolini a Barcelona. En aquesta nota demanava que l’Ajuntament li facilités la partida de naixement de Vicente Maberto, un súbdit italià que havia nascut a l’Hospitalet. Per si de cas, Majeroni explicita que li enviïn gratuïtament.

AMHL 101-U100-1934_048

La Sanjurjada (1932)

La matinada del 10 d’agost de 1932 el general Sanjurjo va intentar des de Sevilla un cop d’Estat contra el govern de la República. La rebel•lió va ser sufocada en poques hores i així es va comunicar arreu d’Espanya.  A l’Hospitalet, l’alcalde Josep Muntané va ser informat pel governador civil de Barcelona: els colpistes han estat detinguts i la tranquil·litat és absoluta.

José Sanjurjo va ser jutjat i condemnant a mort, però finalment li commutaren la pena per la de cadena perpètua.

Uns anys després, el 1936, Sanjurjo tornà a participar en un cop d’Estat; provocant aquest cop l’esclat de la Guerra Civil.

AMHL 101-V100-1932_004

El general Domingo Batet (1931)

A l’hora de contractar personal era d’allò més comú i normal que es fessin recomanacions de familiars i coneguts. En aquest cas, el general Domingo Batet recomanava a l’Ajuntament de l’Hospitalet que contractés com a guàrdia urbà a Pedro Martínez Ros.

Domingo Batet va ser un dels militars que no va donar suport als colpistes que el 1936 van rebel·lar-se contra el govern democràtic. Malauradament, com que en aquell moment es trobava a Burgos, va ser detingut pels seus propis subordinats i finalment afusellat per negar-se a recolzar la causa franquista.

AMHL 101-W220-1931_045

Rafael Domingo, l’alcalde reclutat (1938)

El juny de 1938 l’alcalde de l’Hospitalet Rafael Domingo Recio va ser cridat per allistar-se a l’exèrcit. La República estava en guerra per defensar desesperadament la democràcia i el fet de ser alcalde no era motiu per esquivar la lleva.

Amb aquest emotiu text Rafael Domingo s’acomiadava de tots els companys i amics del consistori. En aquell moment ni tan sols sabia quina seria la seva destinació. Per les dates, és molt possible que li toqués participar en l’últim gran enfrontament de la guerra: la batalla de l’Ebre. Desconeixem que va ser d’ell i si mai va tornar a l’Hospitalet.

AMHL 101-T110-1938_030

“Hágame el favor, Oliveras” (1930)

El 18 d’agost de 1930 el president del Consorci de la Zona Franca enviava aquesta carta a l’alcalde de l’Hospitalet Just Oliveras Prats.

L’home estava fart de l’actitud de l’alcalde i de la lentitud del consistori en la concessió d’un permís d’urbanització d’un nou barri.

Pel que sembla, entre els dos individus hi havia hagut amistat, ara però, el president de la Zona Franca se sent traït i expressa el seu descontentament amb ironia i fins i tot amb amenaces. El text no té pèrdua.

"Lesiones o contusiones" (1866)

L’Ajuntament informava al Jutge de Primera Instància (que estava a Sant Feliu de Llobregat) que decidia suspendre les diligències iniciades per les “lesions o contusions” causades pel mestre Joan Baptista Madorell al nen Boi Valls.

Els motius per arxivar el cas sense cap mena de càstig pel mestre eren senzillament que el metge va diagnosticar que el menor ja estava curat, que ja feia tres dies que sortia de casa i que s’havia traslladat a un altre poble. Problema resolt.

AMHL 101-M240-1866_12

Acta de sessió de l'Ajuntament de 1743

L’Ajuntament de l’Hospitalet  l’any  1743
Aquest document plasma la sessió del Ple de l'Ajuntament del 19 d’agost de 1743. Hi van acudir el batlle, els regidors i alguns habitants del poble que van ser convidats a participar-hi per decidir com pagar una contribució de carbó i candeles (espelmes).

Transcripció dels noms tal com apareixen:
  • Batlle: Pera Mestras.

  • Regidors: Francesch Oliveras, Faliph Rodes, Joseph Miquel, Joan Martí.

  • Habitants convidats: Pau Riera, Bartomeu Llopis, Anton Prats i Riera, Francisco Viñals, Pau Cassas, Mateu Piguillem, Pau Rodes, Joseph Codina, Anton "Dauesa", Sabestià Prats, Pau Trabal, Pau Piguillem, Jaume Hugo, Joan Martí de Montaña.
Al revers del document es pot llegir l'anotació "Diners o recivos de carn del añ 1813". Segurament el full fou reutilitzat com a embolcall de documentació de 1813 i per això l’hem trobat entremig de documents que daten d'aquest any.
 

Acte del Bloc Obrer Camperol (1931)

El Bloc Obrer i Camperol era un partit polític d'ideologia comunista que va existir a Catalunya entre 1930 i 1935, any en que es va fusionar amb l'Esquerra Comunista d'Andreu Nin per formar el Partit Obrer d'Unificació Marxista.

En aquest acte al cinema Imperio (el qual estava situat al carrer de l'Aprestadora) hi van participar els principals dirigents del partit.

Més endavant, alguns d'ells van tendir cap a diferents formacions polítiques: Jaume Miravitlles a Esquerra Republicana, Hilari Arlandís al Partit Socialista Unificat de Catalunya i Pere Bonet a l'esmentat POUM.
 

Agraïment de Macià

Abril de 1931. Les eleccions municipals han donat la victòria a les forces republicanes.

A l’Hospitalet els nous regidors escollits constitueixen el nou ajuntament i Francesc Macià envia aquesta nota d’agraïment signada per ell mateix.

Amb la República arriba la democràcia, es recupera la Generalitat com a institució de govern de Catalunya i Macià és escollit com a president.

Arriba el sufragi universal masculí (1868)

El 18 de desembre de 1868 es van celebrar a Espanya les primeres eleccions amb sufragi universal masculí (les dones s’haurien d’esperar fins a 1933). Van ser unes eleccions municipals convocades arran de la Revolució coneguda com “la Gloriosa”, que havia foragitat la reina Isabel II i estava encapçalada per militars com Topete, Serrano i Prim.

Malgrat la teòrica llibertat d’aquestes eleccions, podem constatar com a l’Hospitalet només van votar 229 individus dels 827 que tenien dret a fer-ho (un 27% de participació). A més, veiem com tots, absolutament tots els 229 electors, van votar pel mateix candidat (el que representava el sector monàrquic democràtic). En els documents s’explica que el partit oposat (el republicà segurament) es va mostrar indiferent al procés electoral i no va acudir a les urnes. La baixa participació també es podria explicar per la manca de costum de participar en processos electorals de gran part de la població.

AMHL 101-J310-1868_09

Athlètic Bàsquet Júniors (1932)

Manel Pena Orpinell, president del club Athlètic Bàsquet Júniors, explica que l'equip jugarà el Campionat de Catalunya i que la Federació Catalana de Bàsquet els obliga a que hi hagi policia durant els partits que juguin al seu camp de la Rambla de Just Oliveras.

Les dates dels partits són: 11 de desembre de 1932, 8 i 22 de gener de 1933, 5 de febrer, 5 i 19 de març i 2 i 16 d'abril.

Aquest club de bàsquet s’acabava de crear i és el que, després de la Guerra Civil, va passar a anomenar-se Club de Bàsquet L’Hospitalet.

Ban del Mariscal MacDonald (1810)

Durant la Guerra del Francès l’exèrcit de Napoleó va ocupar Catalunya. Les autoritats franceses van crear el Govern General de Catalunya, el qual s’adreçava a la població amb textos com aquest que es conserva a l’Arxiu Municipal de L’Hospitalet.

Étienne Jacques MacDonald, Mariscal de l’exèrcit francès i Duc de Tarento, va ser Governador General de Catalunya entre 1810 i 1812. Posteriorment va formar part de la desastrosa campanya de Napoleó a Rússia.

Cèdula personal de la Primera República espanyola (1873-1874)

El revers d'una documentació referent a un expedient d'obres de 1875 ha estat el lloc on s'ha localitzat una cèdula d'empadronament del temps de la Primera República espanyola. Es troba en blanc i podem observar els diversos camps que calia omplir: des de l'adreça i la professió a l'alçada i el color dels ulls. També ens informa que aquesta cèdula va ser instaurada a partir del Decret del Govern de la República de 20 de setembre de 1873.

La Primera República espanyola només va durar des de l'11 de febrer de 1873 fins el 3 de gener de 1874, i es va caracterizar per la seva inestabilitat política (durant aquest període van haver quatre presidents diferents) i per haver de fer front a la Tercera Guerra Carlina, a l'aixecament cantonal i a la Guerra dels Deu Anys de Cuba (la primera guerra d'independència cubana, 1868-1878).

Estanislau Figueras i Francesc Pi i Margall són els únics catalans que han arribat a ser cap d'Estat a Espanya, i ho van ser precisament durant la Primera República espanyola (de febrer a juliol de 1873, entre tots dos).
 

Certificats d'implantació de la Constitució de Cadis (1820) a l'Hospitalet

La Constitució de 1812 a l’Hospitalet
Durant l’ocupació francesa de la península ibèrica, les Corts espanyoles van aprovar a Cadis la Constitució coneguda com la Pepa (anomenada així perquè es va aprovar el dia de Sant Josep). Es tracta de la primera Constitució espanyola de la història, i es caracteritzava pel seu caire liberal, ja que situava la sobirania en la nació i no en el rei.
El 1814, quan es va acabar la guerra amb els exèrcits de Napoleó, Ferran VII va abolir la Constitució i va restablir el poder absolut de la monarquia. El 1820, però, el cop del militar progressista Rafael del Riego va permetre que el sector liberal accedís al govern i la Pepa va ser recuperada i implantada. Només va ser vigent durant tres anys (el conegut Trienni Liberal), ja que el 1823 Ferran VII tornà a imposar l’absolutisme gràcies a l’exèrcit francès dels cent-mil fills de Sant Lluís. Riego fou executat i molts liberals van haver d’exiliar-se.
El 1820 a l’Hospitalet s’havien celebrat actes de publicació, instauració i jurament del nou ordre constitucional. Francesc Negre, el secretari de l’Ajuntament, ens ho explica en aquests documents conservats a l’Arxiu Municipal (dos certificats i un esborrany).

Creació de l’Escola de Música (1938)

El 4 de febrer de 1938 s’obrien les inscripcions per apuntar-se a la recent creada Escola Municipal de Música, destinada a adults.

En aquest ban, l’alcalde Rafael Domingo també feia saber que calia confeccionar un cens de ciutadans majors de 14 anys que no sabessin llegir ni escriure, per poder establir una escola per a adults analfabets.

AMHL 101-U310-1938_004

El general Espartero (1869)

El general Baldomero Espartero (1793-1879) va ser regent d’Espanya durant la minoria d’edat d’Isabel II. Es tracta d’un dels polítics espanyols més rellevants del segle XIX. Quan a finals de 1868 va triomfar l’expulsió de la monarquia borbònica, alguns van reclamar-lo perquè tornés al govern d’Espanya. De fet, el general Prim li proposà si acceptava el tro d’Espanya. Però Espartero, que vivia a Logroño i ja portava anys retirat de la política, va refusar l’oferta de ser rei.

Per una banda, Espartero és recordat per la frase “cal bombardejar Barcelona cada 50 anys”. Però per altra banda, cal dir que el vell general gaudia de fama i reconeixement entre molts sectors de la societat. A l’Hospitalet, l’alcalde Rafael Casas (sorgit de les primeres eleccions amb sufragi universal masculí) va organitzar un homenatge a la seva figura durant el dia de Sant Baldomer.

Aquí veiem digitalitzada la carta d’agraïment d’Espartero, signada per ell mateix, que des de 1869 es conserva a l’Arxiu Municipal de l’Hospitalet.

AMHL 101-U150-1869_01

El Museu de l’Hospitalet (1936)

Joan Rius i Vila va viure a l’Hospitalet entre 1930 i 1940. Va arribar a ser regidor de Cultura. En aquest document de 1936 (en plena Guerra Civil) veiem com proposava la instal·lació d’una nova biblioteca i d’un Museu de la ciutat.

La creació de Museu no es va materialitzar fins molt temps més tard, però segurament aquest escrit constitueix la primera menció d’aquesta idea.

Joan Rius i Vila va escriure, entre d’altres llibres, Deu anys crucials a l'Hospitalet de Llobregat 1930-1940 i El meu Josep Janés i Olivé.

AMHL 101-U320-1936_044

El perill de les mutualitats obreres (1856)

El 20 d’agost de 1856 la Capitania General de Catalunya va publicar aquesta normativa que regulava la creació de mutualitats per part dels obrers. La majoria de punts intentaven limitar el poder d’aquestes associacions; com per exemple establint un número màxim de socis i prohibint que estiguessin formades per obrers de diferents indústries.

Sens dubte, des de les autoritats es temia la influència i la força que podia arribar a tenir l’associacionisme dels treballadors. Ja hi havia hagut les primeres protestes i vagues (com la destrucció de la fàbrica Bonaplata el 1835) i s’havien creat els primers sindicats (el  1840 l’Associació de Teixidors de Barcelona).

En aquella època l’Hospitalet encara era un poble eminentment agrícola, però aviat també hi començaren a aparèixer les primeres indústries.

AMHL 101-U310_1856_07

El Projecte d’Estatut de 1931

El govern de Macià anava per feina. La República fou proclamada després de les eleccions municipals del 14 d’abril de 1931 i es restablí el Govern de la Generalitat. Aleshores va ser redactat un projecte d’Estatut de Catalunya. Aquesta llei havia de ser votada en referèndum pels ciutadans, aprovada pels Plens municipals de Catalunya i després acceptada pel Congrés espanyol.

L’Estatut, el qual va ser enviat adjunt a la notificació que aquí observem, es pot consultar a l’Arxiu. Deia coses com que Catalunya era un Estat integrat a la República Espanyola. Però tot i rebre un 99% de vots a favor en referèndum i ser aprovat per una amplíssima majoria d’Ajuntaments, quan el text va ser enviat a Madrid les Corts republicanes el van retallar i, per exemple, van canviar el terme “Estat” per “regió”.

El tinent d'alcalde Salvador Gil i Gil (1933)

Salvador Gil i Gil fou escollit tinent d’alcalde en el primer ajuntament democràtic de la història de l’Hospitalet. Botiguer de professió, es va involucrar en la promoció d’entitats culturals i esportives.

Aquí veiem com el 25 d’abril de 1933 escrivia aquesta invitació a l’alcalde per convidar-lo a un concurs de tir de platets celebrat amb motiu de la inauguració del camp de tir situat al Camí del Molí (a la Bòbila d’en Goita).

Malauradament, el jove tinent d’alcalde fou assassinat pocs dies després d’aquests esdeveniments, el dia 14 de maig. Estava casat i tenia tres fills.

Els diaris de l’època recullen que era una persona molt estimada a la població i que al seu enterrament hi assistiren el president de la Generalitat i el Ministre de Governació entre d’altres personalitats.

El Torrent Gornal el 1862

El 1862 Joan Aldavert va construir una fàbrica al costat del Torrent Gornal, davant de la carretera que anava cap a Sant Boi de Llobregat. El Torrent Gornal era una riera que transcorria més enllà de l'avinguda que avui port el seu nom. Per això, antigament, carrers com els de Rosalía de Castro i Juan Ramon Jiménez van ser anomenats Torrent Gornal.

A l'Arxiu conservem plànols de la fàbrica i també aquest dibuix de l'arquitecte Joan Soler i Cortina sobre una sèrie de travessers que es volien construir al camí del Torrent Gornal per tal d'alleugerir el pendent.
AMHL101-C410-1862_07

El ROBATORI D'UN VESTIT DE LA REINA (1825)

El vestit reial que no va arribar a Saxònia (1825)
El desembre de 1825 va arribar a l’Ajuntament de l’Hospitalet aquesta circular de la Intendència de Policia del Principat. Com es pot observar, tracta sobre la recerca de la banda de lladres que havia assaltat el correu que viatjava de Madrid a Irun, robant un vestit de seda de l'India brodat en plata que la reina Maria Josepa Amàlia enviava al seu pare (el príncep de Saxònia).

Aquesta reina s’havia casat amb Ferran VII quan tenia 16 anys (i ell 35), sent la tercera esposa del monarca espanyol. Igual que les seves dues antecessores, va morir jove i sense donar descendents al tron (el 1829, amb només 25 anys).

AMHL 101-U320-1825_13

Eleccions a l'Hospitalet (1836)

Des de 1812 es va instaurar a Espanya el sufragi censatari. Això volia dir que a les eleccions només podien votar els homes majors de 25 anys que tinguessin una renda mínima establerta per llei. A més, a les eleccions només si podien presentar els homes que complissin aquests requisits i que a més sabessin llegir i escriure.

Aquest llistat correspon segurament als homes que podien presentar-se a les eleccions de 1837. Com podem observar només 13 homes tenien dret a ser representants públics.

Els 101 que podien votar (1838)

A l’Arxiu es conserva la llista electoral de tots els habitants de la Província de Barcelona que tenien dret a vot el 1838. El llistat està organitzat segons districtes electorals, i l’Hospitalet pertanyia al districte de Sant Feliu de Llobregat, junt amb altres poblacions com Sant Vicenç dels Horts, Esplugues, Molins de Rei, Cervelló, Vallirana, Sant Just Desvern, el Papiol, Sant Joan Despí i Cornellà.

La població aproximada de l’Hospitalet era de 3000 persones, però només els 101 homes amb rendes més altes podien participar a les eleccions.

AMHL 101- J310-1838_09

Els mestres mal pagats (1859)

El 24 de gener de 1859 Fèlix Artau, mestre de l’escola municipal, escrivia aquesta reclamació a l’Ajuntament de l’Hospitalet. Ho feia per queixar-se del pobre sou que rebien tan ell com altres treballadors municipals (entre ells l’ajudant del mestre i l’agutzil). A més, també denuncia que ni tan sols poden “gaudir relativament del seu mesquí sou” perquè el consistori acumula mesos de retard a l’hora de pagar-lo.

El mestre acaba la sol•licitud tot advertint que si la corporació municipal no respon a la seva reclamació els treballadors acudiran a una autoritat superior per manifestar la seva queixa.

Sens dubte aquest document corrobora la dita popular “passar més gana que un mestre d’escola”.

AMHL 101-W400-1859_01

Francisca Susanna (1864)

Antigament cada barri tenia el seu alcalde pedani, el qual s’ocupava de reunir-se amb els veïns i representar el barri. En aquest document veiem com en Jacint Folch, alcalde pedani de Santa Eulàlia, comunica a l’Ajuntament la situació de la Francisca Susanna. Aquesta veïna va ser agredida pel seu marit i demanava ajuda a les autoritats municipals per recuperar les seves pertinences (s’entén que va marxar de casa). D’entrada el marit no volia acatar les autoritats. Però en l’anotació del marge veiem que finalment l’assumpte es resolgué “satisfactòriament entre els consorts” i l’home demanà disculpes pel greuge.

Per tant, observem com la violència de gènere no era jutjada, sinó tractada i acceptada amb tota normalitat. El marit demanà perdó per no fer cas a les autoritats, no pas per pegar a la seva dona.

Josep Suñol i Garriga (1931)

Josep Suñol i Garriga, diputat a les Corts, recomanava a Josep Torelló com a guàrdia urbà de l’Hospitalet, en una carta adreçada a l'alcalde d'aquell moment, Josep Muntané Almirall.

Suñol també era director del diari “La Rambla”, el qual anunciava els resultats del Barça just davant de la Font de Canaletes de Barcelona, originant així el costum dels aficionats culers de celebrar els triomfs del seu equip en aquest indret. Més endavant, el 1935, Suñol va ser escollit com a president del FC Barcelona.

Al començar la Guerra Civil, Suñol va viatjar al front de Madrid per animar els combatents republicans.  Allà però, va ser capturat i assassinat pels militars rebels. Encara avui dia es desconeix on es troben les seves restes.

L'abastiment d'aigua potable (1875)

El 20 de març de 1875 Josep Cirera i Ripoll, veí de Barcelona, va sol·licitar a l'Ajuntament de l'Hospitalet conèixer el nombre d'habitants de la població i la quantitat de litres que s'hi consumien diàriament. El motiu? estava duent a terme el projecte d'abastiment d'aigua potable a l'Hospitalet.

L'Ajuntament va comunicar-li que hi havia 3278 habitants i que cada dia es gastaven 6556 litres (van calcular dos litres d'aigua potable per habitant).

Entre els Antecedents del Registre de Construcció (1819-1883) es conserva l'expedient on figuren la sol·licitud i la resolució (amb data de 23 d'abril de 1875).
AMHL 101-Q110-1875_04

L’escola Salvador Gil i Gil (1934)

El tinent d’alcalde Salvador Gil i Gil havia estat assassinat feia poc temps, per això aquesta escola va rebre el seu nom.

Projectada des de 1932 i ubicada al carrer de Campoamor, es va inaugurar l’octubre de 1934, però no pas el dia set com diu aquest text, ja que els fets del sis d’octubre (la proclamació de l’Estat Català i la intervenció militar) van provocar que la inauguració s’ajornés fins el dia tretze.

Com altres centres escolars que daten dels mateixos anys, va ser dissenyat per l’arquitecte municipal Ramon Puig i Gairalt. L’edifici constava de tots els serveis bàsics i era modern i innovador per l’època.

La "purificació" dels mestres (1825)

Aquesta imatge correspon a la primera pàgina de les ordres enviades a tots els municipis de Catalunya per la Junta d’Inspecció d’Escoles del Principat. Es tracta d’ordres reials i de disposicions promulgades per la Reial Junta Superior d’Inspecció d’Escoles del Regne.

Tracten sobre l’anomenada “purificació” dels mestres de primeres lletres. És a dir, per assegurar el retorn de l’absolutisme, Ferran VII va ordenar que es depuressin tots aquells individus que havien rebut el títol de mestre durant el període de govern constitucional (1820-1823).

Pel bé de la Monarquia i de l’Església, calia evitar l’ensenyament i la difusió de les idees liberals.

El document complet consta de quatre pàgines.

AMHL 101-U320-1825_10

La CNT contra Cosme Toda (1931)

Segons els treballadors de l’Hospitalet afiliats al sindicat de la Confederació Nacional del Treball, Cosme Toda era el pitjor empresari de la ciutat. En aquest pamflet veiem com el denuncien, l’acusen d’explotador i fins i tot l’arriben a amenaçar. Tot plegat ens ensenya les tenses relacions entre obrers i patrons que es vivien en aquella època. 

La Guerra del Francès a L’Hospitalet (1808-1814)

Durant la Guerra del Francès, Catalunya va passar a ser part de l’Imperi de Napoleó. Arreu del territori els municipis van haver d’allotjar les tropes que formaven part de l’exèrcit napoleònic. Sobretot eren francesos, però també hi havia batallons italians.
Tal com mostra la nombrosa documentació conservada a l’Arxiu, L’Hospitalet va haver d’acollir i proveir soldats francesos i italians. Els documents ens ensenyen com els habitants de L’Hospitalet lliuraven a l’Ajuntament aliments, vi, oli per fer llum, farratge pels cavalls i llenya. A canvi rebien un pagament i el secretari o un regidor en feia un rebut. Aleshores, els oficials francesos i italians entregaven vals a l’Ajuntament per emportar-se les provisions que necessitaven. És curiós descobrir com alguns oficials francesos escrivien “Hospitalette” i els italians “Ospitaletto” o “Ospedaletto”.

Per a més informació sobre la Guerra del Fracès a l'Hospitalet podeu consultar aquest article.

Traducció del text en italià:

Regiment de Caçadors del Príncep Reial,
2n esquadró - 6a Companyia
Val per la quantitat de quatre-centes una racions de palla pel nodriment dels cavalls de la dita Companyia a compte del 14 fins a tot el vint-i-u de novembre de 1808.
Racions 401 – Palla   Ospitaletto, el 21 de novembre de 1808.
El Capità Comandant de la Companyia

La primera aviadora catalana (1931)

Aquest cartell anuncia la celebració del concurs d’aviació de Cardedeu de 1931. Hi va participar la primera catalana que fou pilot d’avió: Pepa Colomer. Amb 18 anys recentment complerts era indubtablement la cap de cartell del concurs. El president Macià també hi assistí.

Posteriorment, durant la Guerra Civil, Colomer es dedicà a fer classes de vol pels joves pilots.

La versió de l’empresari Toda (1931)

Els patrons de la indústria de la ceràmica de L’Hospitalet, encapçalats per Cosme Toda, denuncien la situació de conflicte que mantenen amb els treballadors. Segons ells, tot i la seva disposició a augmentar-los el sou una pesseta al dia, el sindicat ha declarat una vaga.

Els empresaris demanen que l’Ajuntament utilitzi la seva autoritat per obligar els obrers a abandonar la vaga i reintegrar-se a la feina.

AMHL 101-U430-1931_044

Les 10 escopetes de l'alcalde (1819)

A principis del segle XIX, una de les coses que "anava amb el càrrec" de batlle, era la custòdia de documentació i de les vares d'alcalde. Ah, i també de deu escopetes, quatre pistoles i un paquet i mig de munició. Ho veiem en aquest document que a la vegada ens informa que Josep Ferrer i Alern fou nomenat per ser batlle durant els anys 1819 i 1820.
A partir de 1820 el càrrec de batlle va passar a anomenar-se "alcalde constitucional", per l'aplicació de la Constitució de Cadis. El traspàs de les escopetes es va seguir fent (el 1821 van passar de Josep Ferrer a Pau Farres).
Inventari de béns entregats al batlle AMHL T100-1819_s/n

Les condicions per la cessió de terrenys a Barcelona (1931)

A principis de 1931 l’alcalde Just Oliveras comunicava a l’Ajuntament de Barcelona quines eren les condicions perquè l’Hospitalet cedís part del seu terme municipal.

Potser algunes de les compensacions demanades a canvi “d’una part important de terreny de la ciutat” poden semblar curioses: que el cos de bombers de Barcelona prestés el servei antiincendis a l’Hospitalet, que Barcelona es fes càrrec del servei de recollida de gossos vagabunds, que fos suprimit el gual de la Riera Blanca al costat de la Bordeta… 

Aquí les teniu en aquesta còpia de la notificació que li va ser enviada a l’alcalde barceloní.

Les feines de l’arquitecte municipal (1861)

En aquest document Joan Soler i Mestres fa el recompte dels honoraris que ha de cobrar per la seva feina com a arquitecte municipal entre gener i juny de 1860 (tot i que l’escrit és de setembre de 1861).

D’aquesta manera podem saber quines obres públiques es duien a terme o es projectaven a l’Hospitalet durant els primers mesos de 1860: l’anivellament de la Riera de la Creu, el projecte de portar aigua potable a la població i l’habilitació d’un edifici del carrer major com a escola i com a casa per la mestra.


AMHL 101-W400-1861_01

Les feines de l’arquitecte municipal (1861)

En aquest document Joan Soler i Mestres fa el recompte dels honoraris que ha de cobrar per la seva feina com a arquitecte municipal entre gener i juny de 1860 (tot i que l’escrit és de setembre de 1861).

D’aquesta manera podem saber quines obres públiques es duien a terme o es projectaven a l’Hospitalet durant els primers mesos de 1860: l’anivellament de la Riera de la Creu, el projecte de portar aigua potable a la població i l’habilitació d’un edifici del carrer major com a escola i com a casa per la mestra.

AMHL 101-W400-1861_01

Llista dels llibres prohibits (1826)

El 29 de gener de 1826 el Comte de Villemur, Governador de Barcelona, va enviar una ordre del Consell Reial a tots els pobles del seu corregiment. Arran de l’avís de l’ambaixador espanyol a França, el Consell Reial prohibia a Espanya una sèrie de llibres considerats “obscenos revolucionarios o impíos” que s’editaven a París i arribaven a la península.

En aquesta ordre s’incloïa un llistat de les obres il•legals que intentaven passar desapercebudes portant títols que semblessin inofensius. Per exemple, la “Vida de San Marcelino” amagava en realitat la perillosa “Filosofia de Voltaire” i la “Vida de Santa Cecília” era l’obra de Goethe “Werther”.
AMHL 101-U320-1826_01

Màquines i obrers (1854)

L’arribada de màquines que substituïen el treball humà no va despertar cap simpatia als treballadors de les indústries. De la mateixa manera que a Anglaterra (on va néixer el luddisme, el moviment que defensava la destrucció de maquinària), a Catalunya van esclatar conflictes com el de les selfactines. Aquestes eren unes màquines de filar automàtiques que estalviaven mà d’obra. Durant la jornada del 14 de juliol de 1854 diverses fàbriques tèxtils van ser cremades per grups de filadors enrabiats per l’atur forçós al qual es veien abocats.

Dos dies després, el Capità General de l’exèrcit a Catalunya Ramon de la Rocha va publicar el ban que aquí observem; avisant que tot aquell que incendiés un edifici seria condemnat a mort al cap de sis hores després d’un absurd judici militar (com veiem, la pena ja estava dictada abans de celebrar-se).

Cal dir que després d’aquest ban la crema de fàbriques va cessar, però el conflicte no finalitzà. Els filadors, amb la solidaritat dels teixidors, van declarar-se en vaga pacífica. Amb les indústries aturades durant dies i la negociació del propi La Rocha amb els líders obrers, el Capità General acabà signant el 25 de juliol la prohibició de l’ús de les selfactines. I a principis d’agost La Rocha fou rellevat per un altre Capità General.

Mútues de treballadors a l’Hospitalet (1862)

Aquest document és una còpia dels formularis que l’Ajuntament havia de fer arribar al Governador de la Província per informar-lo de quines societats de socors mutus existien a l’Hospitalet.

Observem com a mitjans del segle XIX els treballadors de la població ja començaven a associar-se per poder ajudar-se entre ells en cas de necessitat. Són el precedent dels sindicats i estaven molt limitats per les autoritats, que no volien que les associacions prenguessin massa poder.

A l’Hospitalet veiem que n’hi havia: la de Sant Antoni de Pàdua (fundada el 1851 i amb 149 socis), la de Sant Antoni Abat (del 1852 i 171 socis) i la de Sant Isidre (del 1855 i 144 socis).

AMHL 101-U420-1862_05

Qüestionari sobre les vagues (1931)

El Conseller d'Economia i Treball va fer arribar aquest qüestionari a l'Ajuntament de l'Hospitalet per informar-se sobre les vagues i la conflictivitat laboral entre els obrers i els empresaris a l'Hospitalet.

Aquest no era un problema menor i calia que les administracions públiques intervinguessin en la millora de les condicions de treball i participessin en les negociacions entre sindicats i patronals.

Quan l'Hospitalet tenia 5 carrers (1818-1822)

Aquest manuscrit ens explica el Resum General de la població de l'any 1818, que va ser col·locat a l'Arxiu el dia 22 d'abril de 1818. També hi podem veure les anotacions sobre la població dels anys 1820, 1821 i 1822.
El 1818 L'Hospitalet tenia 5 carrers i 219 unitats familiars. La població era de 358 homes i 509 dones (per tant, 867 habitants). El 1822 el nombre d'habitants havia pujat fins a 918 i les famílies o cases (denominades "veïns") eren 221.

Ramon Franco a l’Hospitalet (1932)

El 13 d’abril de 1932, a l'Ateneo Instructivo Republicano Federal del carrer Holanda de l'Hospitalet s’hi celebra un míting polític de l’aliança dels partits d’esquerres.Un dels oradors és Ramon Franco, un aviador militar que s’ha fet famós per les seves gestes (el vol del Plus Ultra del 1926, d’Espanya a sud Amèrica) i que ara ha entrat en política defensant els ideals republicans. Qui hauria dit en aquell moment que ell no seria el germà més conegut de la família, i no precisament per simpatitzar amb la República?.

Ramon Franco va recolzar Esquerra Republicana de Catalunya i va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona i diputat a les Corts.

Quan esclatà la Guerra Civil, després de dubtar sobre què fer, finalment va passar-se al bàndol del seu germà. Va morir el 1938 en accident d’avió quan es dirigia a bombardejar València o Barcelona des de Mallorca.

Com a anècdota, afegirem que a Barcelona li van dedicar un carrer molt abans que al seu germà, el 1927. I mentre que els carrers amb el nom del dictador han canviat, avui en dia encara trobem el carrer de l’aviador Franco.

Regidors per la gràcia del rei i rei per la gràcia de Déu (1824)

Certificat del títol dels regidors (1824)
Aquest document, produït pel secretari de la Reial Audiència de Catalunya, certifica que Joan Batllori, Jaume Abat, Joan Gelabert i Antoni Sala eren regidors de l'Hospitalet. El 1824 Ferran VII havia restaurat l'absolutisme després del breu Trienni Liberal (1820-1823) i el nomenament del càrrec de regidor provenia directament de la "Sobirana voluntat de Sa Majestat". La sobirania del país no requeia en els ciutadans, sinó en el rei, del qual depenien tots els poders.

El document té un especial valor perquè conserva intacte el segell de lacre que servia per a la seva autentificació i validesa. El lacre és una pasta sòlida composta de laca, trementina i una matèria colorant (habitualment vermell, com en aquest cas), que s'emprava fosa per a cloure i segellar documents. Aquí el veiem cobert per un paper retallat amb forma de flor, i és possible llegir-hi el text "FERDINANDUS VII DG HISPANORUM REX", és a dir: Ferran VII, rei d'Espanya per la gràcia de Déu (Deus Gratia).

Ferran VII és el rerebesavi (o quadravi) de Joan Carles I, rei per la gràcia de Franco.

Un fet escandalós (1864)

Els rumors d’escàndol creixien sobre la casa d’en Francesc Pau. Aquest veí acollia a casa seva a la seva cunyada Rosa i a la filla d’aquesta, i sembla que mantenia “relacions sospitoses” amb totes dues.

En aquesta còpia de l’avís que l’Ajuntament li va enviar, el Consistori l’adverteix que no ha d’admetre-les més a casa seva i que ha de cessar les relacions escandaloses amb elles. Si no ho fa serà denunciat davant la Justícia.

No sabem quina edat tenia la neboda ni com va acabar l’assumpte. El que sí sabem és que aquestes situacions succeïen i quin era el tema de conversa a les parades del mercat.

AMHL 101-M100-1864_09

Una excursió al zoo (1932)

Els alumnes de l’Escola Nacional número 15 de l’Hospitalet, situada a la Ronda de la Via, van gaudir el dia 30 de maig de 1932 d’una excursió al zoològic de Barcelona.

Així ho explicava el mestre al Consell Local de Primera Ensenyança en aquesta carta.

L’arribada de la democràcia va potenciar el sistema educatiu, possibilitant que els nens i nenes aprenguessin a través de nombroses sortides escolars i colònies.

Urbanització del carrer de l'Església (1867)

El 1867 s’acabava d’obrir el carrer de l’Església i es va fer la parcel•lació dels terrenys  que hi havia a banda i banda. En aquest plànol podem observar amb detall cada solar i el nom del seu propietari. En aquell moment el carrer de l’Església anava des del carrer Major fins al carrer del Centre, i no era travessat pel carrer de Barcelona com en l’actualitat. Els terrenys d’aquest nou carrer havien format part de l’hort de Can Xarricó, propietat del Marquès de Castellbell.

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400