Tot va començar a partir del meu interès per la tapisseria, el 2011 vaig fer formació a l’escola ERA de Barcelona i a la Escuela de Artes y Oficios de León. Posteriorment vaig continuar formant-me per aprendre diferents tècniques, principalment la fusió de vidres, que he anat aplicant a les meves obres.
“Seure o no seure” és un projecte artístic que s’ha convertit amb el temps en un treball d’investigació sobre diferents tècniques i materials que pivoten al voltant de les cadires. És un projecte que es va construint i perfilant poc a poc, amb la calma necessària perquè les idees i les reflexions es vagin assentant per poder ser materialitzades (o no!,?ja que el món de les idees és immens, però les possibilitats?dels materials no).
El nom del projecte prové del fet que moltes persones em pregunten si les cadires són per seure o no. En algunes és molt evident que no s’hi pot seure, ja que el seient està fet d’una capa molt fina de vidre, però per moltes persones no és tan clar, ja que tenen molt assumit que una cadira és només per seure. A d’altres cadires, les que estan entapissades amb roba, sí que és possible seure-hi.
Perquè utilitzar una cadira? Valoro la seva funció inicial: descansar, reposar (una persona, un animal, un objecte). Té a l’hora una forma elegant i senzilla.
Amb el temps he anant descobrint que és una estructura que permet crear, construir, jugar: es pot vestir, narrar una història al seu voltant, pot fer de marc o suport.
En el cas de les cadires amb peces de vidre a sobre del seient permet que aquestes peces no estiguin subjectes per cap element. L’estructura de la cadira no l’atrapa, no la condiciona, només l’acull pel repòs. Facilita que la llum la travessi i l’aire l’envolti. Dona la llibertat que l’esperit i la delicadesa del vidre necessita. A la vegada la peça de vidre dona un sentit a la cadira i l’embelleix amb color i llum. Li permet recuperar la seva funció inicial: el repòs.
M’agrada poder comprovar/demostrar que la funció definida d’un objecte es pot canviar fent que adquireixi noves qualitats.
Fina Balp
Juny de 2021
Ajuntament de L'Hospitalet