La situació de vulnerabilitat descrita ens va fer prendre l’opció d’iniciar les accions del pla integral a dues velocitats. Unes amb un ritme més immediat, amb accions d’impacte que es van començar l’estiu del 2017, i s’han estès fins l’actualitat.
Les primeres accions del pla van significar un treball transversal de la major part de les àrees municipals per incrementar la programació d’educació en el lleure als Blocs de la Florida l’estiu del 2017. Les actuacions amb els més petits van anar des de la creació de noves places als casals d’estiu a tallers i actuacions artístiques al carrer. Pel que fa als joves es van organitzar casals, tallers, murals, etcètera.
A més del primer impacte de l’estiu, el pla integral, amb el pressupost de 2018, va posar en marxa tot un seguit de projectes. El pressupost es va complementar amb partides de la resta de regidories per a realitzar noves accions fins a l’execució actual de 20 projectes socials, educatius, culturals, de convivència i recuperació de l’entorn públic.
En paral·lel es va iniciar un procés participatiu a través de taules temàtiques per identificar projectes urgents i durant el 2018 es van fer processos participatius per definir les transformacions urbanístiques de C/Teide, Matacavalls i accessibilitat al parc de les Planes.
Aquesta diagnosis va marcar prioritats de treball i va donar peu a la redacció del Pla d’acció 2020-30 que es va fer realitat a través de 25 reunions de treball amb entitats, veïnat i tècnics municipals.
Iniciada el novembre del 2018 al barri de les Planes, la Diagnosi Comunitària va ser el resultat d’una construcció col·lectiva fruït del projecte “Construïm una mirada compartida de les Planes” impulsat per un conveni entre l’Ajuntament de l’Hospitalet i l’Obra Social “La Caixa” en col·laboració amb l’Associació Educativa Itaca.
El primer pas va ser impulsar un procés participatiu de caràcter plural i participatiu que va servir per recollir les dades quantitatives que descriuen el barri. La iniciativa va recollir la veu i la participació de 58 entitats, recursos i serveis i més de 150 persones.
El Districte IV el conformen els barris de La Florida i de Les Planes, històricament molt relacionats entre si, en el seu creixement poblacional, urbanístic i de vincle emocional.
En l’actualitat a Les Planes viuen prop de 17.000 persones en menys de mig km². Malgrat no ser el barri amb major nombre d’habitants té una densitat de població molt alta (39.445 habitants/km²). L’espai que ocupa el parc de Les Planes i el cementiri Municipal suavitza la dada de densitat.
Les Planes és el barri amb el nivell d’ocupació més elevat de tota la ciutat (2,97 persones per llar). La tendència poblacional, tant del barri com de la ciutat és a l’alça. Dins de Les Planes, es troba el conjunt d’edificacions conegut com a Blocs Florida, on el 2018 vivien 2.401 persones, el que suposa una cinquena part del barri.
En els centres educatius i en els espais socioeducatius de la zona educativa de La Florida conviuen persones d’orígens culturals i lingüístics molt diversos, a conseqüència de la varietat de famílies migrades procedents d’altres països. Són, doncs, uns espais privilegiats per treballar la cohesió social, l’educació en valors i el treball cooperatiu dins del barri.
La gran mobilitat poblacional és també un dels reptes que expressen els centres educatius de Les Planes, els quals s’esforcen per adaptar-se als freqüents moviments del seu alumnat durant el curs escolar.
Pel que fa a l’educació en el lleure, els recursos existents desenvolupen una tasca fonamental com espais educatius no formals.
La població de Les Planes és atesa a l’Àrea Bàsica de Salut Florida Sud. L’esperança de vida al districte és de 80 anys per als homes i de 86 per a les dones.
Els factors de risc més comuns, responsables de les malalties cròniques de la població del barri, estan relacionats amb hàbits modificables: alimentació poc saludable, manca d’exercici físic, consum de tabac i/o alcohol, etc. L’obesitat i les pràctiques alimentàries poc saludables són preocupacions compartides pels professionals de la salut.
Els anys posteriors a la crisi econòmica iniciada el 2008 han quedat marcats per un increment de la vulnerabilitat social, l’extensió de la pobresa i la cronificació de sectors de població en risc d’exclusió social.
L’Àrea Bàsica de Serveis Socials (ABSS) del Districte IV té com objectiu detectar i prevenir situacions de risc o d’exclusió social, informar i gestionar recursos socials, i també tramitar derivacions als serveis especialitzats. Així mateix, l’equip de l’ABSS desenvolupa un gran nombre de projectes d’intervenció social i transversals en estreta col·laboració amb entitats i recursos del barri.
Durant la dècada dels anys 50 i 60, en el Districte IV es van construir els primers habitatges per acollir amb rapidesa la població que arribava. Eren pisos econòmics i de mala qualitat, en un barri que presentava també una gran mancança d’equipaments bàsics i socials per a la població.
Bona part dels habitatges de les Planes i, en concret, dels Blocs Florida, comparteixen característiques com ara escasses dimensions, dificultats d’accessibilitat, parets primes i materials de poca qualitat, entre d’altres.
Tot i no disposar de dades segregades del barri ni del districte en aquest àmbit, les dades de ciutat poden oferir pistes per entendre la situació local. Existeix una polarització de la localització empresarial de la zona nord envers la zona sud de la ciutat. Aquesta última ofereix majors oportunitats laborals (i més especialitzades. El tercer sector representa el 80% de les empreses de la ciutat. Actualment les empreses més innovadores i d’alt valor afegit s’ubiquen principalment al voltant de Gran Via.
El comerç de proximitat té un paper cabdal en la convivència als barris. Les Planes, però, es caracteritza per la feblesa del seu teixit comercial i per l’alt nombre de locals buits. Els motius de la pèrdua del teixit comercial de proximitat poden ser la recent crisi econòmica o l’envelliment dels seus propietaris.
Una part dels veïns i veïnes assenyalen la inseguretat ciutadana, la neteja i l’incivisme com els principals problemes del districte. Així mateix, la construcció d’una identitat positiva tot trencant amb l’estigmatització és un dels grans reptes del barri. És primordial, doncs, comptar amb el conjunt de tota la comunitat com a aliada en el procés de transformació i millora del barri.
El moviment veïnal del barri dels anys 70 fou el pal de paller de la reivindicació social i antifranquista. La lluita veïnal a Les Planes volia millorar les condicions d’habitabilitat del barri i la construcció d’equipaments i serveis per a la seva població. La participació inicialment es va ubicar a un espai parroquial de La Florida. L’afebliment del teixit associatiu ha estat molt gran a les darreres dècades i ara recupera la seva visibilitat a partir de les accions conjuntes de les entitats amb el Pla Integral.
Dos dels principals equipaments culturals públics que ofereixen propostes formatives i activitats culturals per a la ciutadania al barri són la Biblioteca La Florida i el Centre Municipal La Florida - Ana Díaz Rico. Entre alguns veïns i veïnes existeix l’opinió que ambdós equipaments són espais petits i insuficients per abastar el districte amb més densitat de la ciutat.
Consideren que l’ampliació de la biblioteca o la creació d’altres equipaments destinats a la cultura, l’oci i l’educació són clau per avançar en la igualtat d’oportunitats i l’accés al coneixement. Tot plegat podria contribuir a la transformació social del barri.
Atès el creixement demogràfic de persones procedents d’altres països, la realitat religiosa del municipi i del barri és cada dia més plural i diversa. Per tant, la coexistència de diferents confessions religioses presenta nous reptes, tant per part dels diferents agents socials com de la ciutadania.
La diversitat religiosa del barri, però, no es reflexa en la representació d’una diversitat d’espais de culte. Tenen els seus espais propis les tradicions catòlica, musulmana i evangelista. Els veïns i veïnes que professen altres confessions han de traslladar-se a altres barris del municipi.
El Pla d’Acció 60:30 és el resultat del procés participatiu dut a terme els anys 2020-2021 per complir un dels compromisos establerts pel govern municipal i es projecta com un camí de llarg recorregut amb horitzó 2030.
Per continuar avançar junts es van crear dues comissions de treball conformades per veïns i veïnes, professionals, agents socials del teixit comunitari i tècnics municipals, amb l’objectiu de redactar les iniciatives específiques d’actuacions i projectes recollides als diferents espais de treball participatiu.
Aquests espais han comptat amb l’acompanyament i la implicació de l’equip tècnic i el govern municipal de l’Ajuntament, dels professional i voluntaris de les entitats i del veïnat. Aquestes persones han aportat l’experiència, reflexió i sensibilitat necessàries per poder garantir l’aproximació a la realitat del barri des de l’òptica de les persones que hi viuen i hi treballen.
Es redacta el Pla d’acció amb 60 accions, una vintena ja en marxa gràcies al teixit associatiu i a l’impuls municipal.
El camí fet no ha estat exempt de dificultats: el desplegament del treball de les comissions de redacció del pla, el gener del 2020, ha estat molt marcat per l’impacte de la covid-19, no només per la feina tècnica sinó també pels efectes directes que la pandèmia, especialment severs sobre els sectors de població més vulnerables. El nou escenari dibuixat per la contingència sanitària ha posat de manifest de manera més visibles algunes de les problemàtiques preexistents.
Es tradueix en un document resultat de la tasca duta a terme els anys 2020-2021 per complir un dels compromisos establerts pel govern municipal: generar actuacions de millora al barri de les Planes - Blocs la Florida de l’Hospitalet de Llobregat a través d’un Pla de regeneració urbana integral, emmarcat en un procés participatiu i d’intervenció comunitària.El fruit del procés participatiu ha quedat recollit en el Pla d’acció. Un marc de referència de les actuacions previstes on l’objectiu és donar resposta als principals reptes identificats a partir de l’estudi diagnòstic participatiu que es va desenvolupar al llarg de l’any 2019.
El document pren en consideració l’abordatge dels diferents àmbits de la vida quotidiana, com ara el social, l’educatiu, el cultural, l’esportiu, la seguretat, la convivència, l’espai públic, l’habitatge o l’urbanisme. Alhora, defineix el conjunt de propostes d’intervenció necessàries, ja actives o projectades, que han sorgit en els diferents espais de participació que es van crear el 2017 amb aquesta finalitat: taules comunitàries, fòrums, assemblees i comissions de treball.
El Pla d’acció defineix 4 reptes clau, 9 eixos de treball i 60 propostes d’intervenció associades a les necessitats detectades i expressades pel veïnat, les entitats del barri, els tècnics municipals i altres administracions, i el govern municipal.
Ajuntament de L'Hospitalet