Ajuntament de L'Hospitalet

Aprenentatge Servei (ApS)

A L’H, APRENENTATGE I SERVEI COMUNITARI DE PROXIMITAT. CURS 2022-2023

El passat 7 de juny a la Sala Salamandra de L'Hospitalet va tenir lloc la trobada anual amb els estudiants que han participat en un programa d'Aprenentatge Servei de L'Hospitalet. 

Més de 2.000 alumnes de 20 centres educatius de la ciutat han participat aquest curs als projectes d’aprenentatge servei (ApS), que s’han desenvolupat amb la col·laboració de prop d’una trentena d’entitats. En total s’han impulsat més de 65 projectes impulsats en col·laboració amb centres educatius, entitats i serveis de L’H...

Els ApS són possibles gràcies a la implicació i vinculació d'entitats, professorat i joves de la ciutat. 

L'H ApS en Veu Alta. Curs 2021-2022

A la mateixa imatge de l'infograma podreu trobar la informació sobre l'ApS a L'H d'aquest curs 2021-2022

L'Aprenentatge Servei a L'Hospitalet, curs 2020-2021: + de 20 centres educatius, + de 1.600 alumnes

L'Ajuntament de L'Hospitalet porta més d'una dècada impulsant programes d'Aprenentatge Servei (ApS) en el conjunt dels centres educatius de la ciutat.

L'ApS és una metodologia didàctica que integra el servei a la comunitat amb l'aprenentatge de continguts, competències, habilitats o valors. En l'ApS es troben les intencionalitats pedagògiques i intencionalitats de servei comunitari, fent crèixer els aprenentatges.

El programa ApS de L'Hospitalet preten amb el seu suport als centres educatius de L'H, que puguin posar en marxa, o bé, consolidar projectes d'Aprenentatge Servei a la ciutat, potenciant el treball en xarxa amb les entitats d'acció social i de lleure, juntament amb serveis i equipaments municipals per a idear, construir i posar en marxa nous projectes ApS.

El resultat són propostes innovadores i de qualitat, des del punt de vista educatiu, i compromeses amb l'entorn social, cultural, mediambiental...sempre posant en valor el servei comunitari.

Aquí trobareu una INFOGRAFIA que resumeix perfectament les accions que s'estan portant a terme a la nostra ciutat, per part de l'alumnat implicat, els centres educatius, les entitats compromeses amb els projectes.

Veure imatge de Aprenentatge Servei a L'Hospitalet (nova finestra)

L'Aprenentatge Servei és una metodologia educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en què els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.

Tots tenen en comú que els nois i noies fan un servei a la ciutat, als veïns o a altres persones al temps que aprenen moltes coses. Ambdós objectius, aprendre i fer un servei, són presents en els projectes, planificats i avaluats pels centres educatius i entitats socials que els impulsen.

L’aprenentatge servei és un projecte educatiu amb utilitat social, que millora el servei a la comunitat. I la referència la trobem en el currículum de secundària, Decret 175/2022, de 27 de setembre, d'ordenació dels ensenyaments de l'educació bàsica (educació primària, secundària, i cicles formatius de grau bàsic) que contempla el Servei comunitari com una part del currículum de secundària. 

L’impuls del servei comunitari a l’educació secundària obligatòria és una acció del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya orientada a desenvolupar la competència personal i social, així com la ciutadana, amb la finalitat de promoure que els nois i noies experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. El servei comunitari és de caràcter obligatori.

El Departament d’Educació considera l’aprenentatge servei com la metodologia més adient per dur a terme el Servei comunitari, amb una part d’aprenentatge vinculada al currículum que es realitza dins l’horari lectiu i un servei actiu a la comunitat, que es pot dur a terme dins o fora d’aquest horari, d’acord amb les necessitats de l’entitat amb què es col·labori, i els criteris organitzatius del centre.

L'Hospitalet va rebre l'any 2016 el Premi Ciutats Educadores a les Bones Pràctiques de Convivència, que atorga l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE). Aquest Premi reconeix la implantació de la metodologia ApS que des de fa vuit anys s'implementa als centres educatius de la ciutat. I, l’1 de desembre de 2017, L’Hospitalet va ser la seu del X Encuentro Estatal d’ApS.

Més informació:

Guies metodològiques Aprenentatge Servei

Les guies ApS recullen les experiències i les reflexions compartides en la Xarxa Aprenentatge-Servei com a instrument de cohesió social, una iniciativa coordinada per l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat en el marc de la RECE (Xarxa Estatal de Ciutats Educadores) i que ha comptat amb la participació i les aportacions dels següents municipis:


Alcalá de Henares Majadahonda Sant Boi de Llobregat
Badalona Marchena Sant Cugat del Vallès
Barcelona Mataró Sant Feliu de Llobregat
Castellar del Vallès Palamós Tarragona
Coslada Palma Terrassa
El Prat de Llobregat Pamplona Vall d'Uxó
Gijón Portugalete Viladecans
L'Hospitalet de Llobregat Quart de Poblet  
Lleida Salt  

Les guies s'emmarquen en un conjunt de 18 estratègies per fomentar l'aprenentatge-servei que els municipis participants han sistematitzat en forma de guia, prenent com a referència l'experiència dels ajuntaments que les estan desenvolupant amb èxit.

Notícies

 • 03/05/2016

  L’Hospitalet rep el Premi Ciutats Educadores a les bones pràctiques de convivència  

  L’Hospitalet rebrà el Premi Ciutats Educadores a les bones pràctiques de convivència a les ciutats. Atorgat per l’Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE), el premi destaca la implantació de la metodologia d’aprenentatge servei (ApS) que des de fa vuit anys s’implanta als centres educatius de la ciutat. El guardó es lliurarà el pròxim mes de juny a la ciutat argentina de Rosario, en el marc del XIV Congrés Internacional de Ciutats Educadores que celebra l’AICE.
 • 17/05/2017

  FESTA de RECONEIXEMENT als joves participants en projectes d’ApS de L'H

  La Regidoria d’Educació vol reconèixer l’esforç i la participació dels 989 alumnes de secundària implicats en els Projectes ApS de la ciutat, per això, estan convidats a la Festa de Reconeixement que tindrà lloc, aquest dijous, 18 de maig, a la Sala Salamandra.

  La presentació de l'acte serà a càrrec de Transtorners que ens acompanyaren durant la resta de la Festa, i comptarem amb l'actuació musical de la banda de l'Hospitalet, Aloha Bennets. Durant l'acte també es farà el lliurament dels diplomes als joves participants els projectes ApS de l'Hospitalet.
 • 20/05/2016

  AMPAs EUROPEES CONEIXEN EXPERIÈNCIES D’APRENENTATGE-SERVEI DE L’HOSPITALET  

  Representants d’associacions de pares i mares d’alumnes de Bèlgica, Portugal, Bulgària, Polònia i Catalunya han conegut experiències d’ApS impulsades per AMPA’s de la ciutat. La iniciativa ha tingut lloc en el marc de la Setmana de la Formació EU Xarxaclau organitzada per la FAPAC, que ha tingut lloc a Barcelona entre el 8 i el 12 de maig.
 • Formació de persones adultes de L’Hospitalet
 • Prevenció
 • Consorci per a la Normalització lingüistica
 • D

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400