La Diputació de Barcelona, al 2016, va endegar un pla d’assistència pilot per a infants amb necessitats educatives especials. En aquest sentit, ha promogut la creació d’espais d’estimulació multisensorial en centres d’educació infantil de la demarcació.
És amb aquest suport que l’Ajuntament de L’Hospitalet ha instal.lat la primera sala pública d’estimulació multisensorial a l’escola bressol municipal La Casa del Molí per donar un recurs educatiu més als infants del 0-3 amb dificultats.
La nostra visió consisteix en avançar en la inclusió dels infants amb necessitats educatives especials en les escoles bressol i potenciar un servei públic educatiu a la ciutat d’atenció a la infància amb necessitats educatives especials.
Què es una sala multisensorial?
Una sala d’estimulació multisensorial és una instal.lació amb un equipament intensiu d’imatge, sons i mobiliari acompanyats d’un programa d’estimulació sensorial amb finalitat didàctica: són espais innovadors d’aprenentatge que reforcen les competències de tots els infants i afavoreixen l’educació inclusiva.
El seu objectiu és que els infants que l’utilitzin rebin estímuls controlats que siguin percebuts per tots o alguns dels seus sentits, de manera que afavoreixi el seu desenvolupament global.
Les intencions educatives de la sala són facilitar l’accés, mitjançant l’organització senso-perceptiva, a la comunicació individualitzada en l’alumne amb discapacitats i possibilitar la seva vivència corporal, a través de la relaxació i la calma per trobar-se millor.
Qui són els usuaris?
Es prioritzarà a aquells alumnes amb retard maduratiu, trastorns motrius... infants amb necessitats educatives especials. Ara bé, tots els infants de l’escola són usuaris de la sala multisensorial.
També es preveu que, un cop implementat el projecte, es puguin anar beneficiant infants de les totes les escoles bressol de la ciutat.
Què és l’educació inclusiva?
“L’educació inclusiva és el procés pel qual s’ofereix a tots els infants, sense distinció de la discapacitat, la raça o qualsevol altra diferència, l’oportunitat per continuar essent membre de la classe ordinària i per aprendre dels seus companys, i juntament amb ells, dins l’aula.” Susan Bray Stainback (2001).
És a dir, valorar els infants, per igual. Fer de les diferències un recurs per potenciar el joc, l’aprenentatge i la participació, i reduir les barreres que es presentin.